IRA deterioreaza excretia renala a sodiului, potasiului si apei, homeostazia cationilor divalenti, mecanismul acidifierii urinare. Ca rezultat, IRA este frecvent complicata de supraincarcarea volumului intravascular, hiponatremie, hiperkalemie, hiperfos-fatemie, hipocalcemie, hipermagnezemie si acidoza meolica, in plus, pacientii sunt incapabili sa excrete produsii meolismului azotat si pot dezvolta sindrom uremie ( modulul 271). in general, severitatea complicatiilor reflecta gradul deteriorarii
renale si starea caolica.
Dezvoltarea volumului de fluid extracelular este consecinta ineviila a diminuarii excretiei de apa si sare, in special la indivizii oligurici sau anurici. in timp ce formele mai usoare se caracterizeaza prin cresterea in greutate, raluri pulmonare in ambele baze, cresterea presiunii venoase la nivelul jugularelor si edeme periferice, expansiunea volemica severa poate precipita
edemul pulmonar, amenintand viata. Surpraincarcarea volemica este o problema deosebita la pacientii care primesc medicatie intravenoasa multipla sau
nutritie enterala sau parenterala. Administrarea excesiva de apa fie prin ingestie, fie ca solutie salina hipotona sau glucoza izotona (glucoza este meo-lizata) poate induce hipoosmolalitate si hiponatremie care, daca e severa, conduce la edem cerebral si anomalii neurologice, incluzand convulsii.
Hiperkalemia este obisnuita. Tipic,
potasiul seric creste cu 0,5 inmol/l pe zi la pacientii cu oligurie si anurie datorita excretiei alterate a potasiului perfuzat si ingerat si potasiului eliberat de la nivelul epiteliului tubular afectat. Acidoza meolica poate exacerba hiperkalemia prin promovarea efluxului celular al potasiului din celule. Hiperkalemia poate fi deosebit de severa la pacienti cu rabdomioliza, hemoliza si sindromul de liza tumorala. Hiperkalemia usoara (< 6,0 mmol/1) este asimptomatica in general. Niveluri crescute sunt asociate cu anomalii ECG (modulul 228).
Meolismul proteinelor din
alimentatie produce intre 50 si 100 mmol/zi de acizi nonvolatili ficsi care sunt normal excretati de catre rinichi. Prin urmare, IRA este deseori complicata de acidoza meolica cu gaura anionica serica crescuta (modulul 50). Acidoza poate fi in mod deosebit severa cand productia de acizi endogeni este crescuta prin alte mecanisme (exemplu: cetoacidoza diabetica sau de inanitie, acidoza lactica complicand hipoperfuzia generalizata a tesuturilor, boli hepatice sau sepsisul; meolismul etilen glicolului sau metanolului).
Hiperfosfatemia usoara este aproape invariabila in IRA. Hiperfosfatemia severa apare la pacienti cu un caolism inalt sau secundar rabdomiolizei, hemolizei sau lizei tumorale. Depozitarea metastatica a fosfatului de calciu poate conduce la hipocalcemie, mai ales cand produsul concentratiilor calciului (mg/dl) si fosfatului (mg/dl) seric depaseste 70. Alti factori care contribuie la hipocalcemie includ rezistenta tesuturilor la actiunile PTH si nivelurile reduse ale 1,25 dihidroxivitaminei D. Hipocalcemia este de obicei asimptomatica, dar poate cauza parestezii periorale, crampe musculare, convulsii, halucinatii si confuzie, prelungirea intervalului QT si modificari nespecifice ale undei T pe ECG ( si modulul\' 354).
Anemia se dezvolta rapid in IRA si de obicei este usoara si cu origine multifactoriala. Factorii ce contribuie includ deteriorarea eritropoiezei, hemoliza, hemoragie, hemodilutie si reducerea timpului de supravietuire a hematiilor. Prelungirea timpului de sangerare si leucocitoza sunt de asemenea obisnuite. Factorii obisnuiti ce contribuie la diateza hemoragica includ trombocitopenia usoara, disfunctia trombocitelor si/ sau anomalii ale factorilor de coagulare (de exemplu disfunctia factorului VIII), iar leucocitoza reflecta de obicei infectii, raspuns la stress sau alte boli concomitente. Infectia este complicatia de temut, aparand la 50-90% din cazuri in IRA si fiind responsabila de pana la 75% din decese. Este neclar daca IRA determina un defect in raspunsul imun al gazdei sau daca incidenta crescuta a infectiilor reflecta fisuri repetate ale barierelor mucocutanate (de exemplu, canule intravenoase, ventilatia mecanica, cateterizarea cii). Complicatiile cardiace includ aritmii, infarct miocardic si embolie pulmonara. Hemoragia gastrointestinala usoara (10 la 30%) este de obicei datorata ulcerului gastric de stress sau ulcerului mucoasei intestinului.
IRA prelungita este asociata cu dezvoltarea sindromului uremie ( modulul 271).
O diureza viguroasa in timpul fazei de recuperare ( mai sus) poate conduce la epuizarea volumului intravascular si recuperarea intarziata a RFG, determinand azotemia prerenala secundara. Hipernatremia poate si ea complica recuperarea daca pierderea de apa in
urina hipotona nu este inlocuita sau este inlocuita inadecvat prin solutii saline relatihipertone. Hipokalemia, hipomagnezemia, hipofosfatemia si hipocalcemia apar rar in timpul acestei perioade.