mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Plante medicinale. fitoterapie
Index » Boli si tratamente » Tratamente cu plante medicinale » Plante medicinale. fitoterapie
» Urzica

Urzica







Denumiri populare: Sugel-alb, urzi-ea-creata, urzica-galbena, zebrea.
Descriere: ta erbacee cu flori verzi, dispuse in ciorchine, asezate la subsuoara frunzelor, cu tulpina si frunzele acoperite cu peri urticanti. Creste in orice loc umed si umbros, pe langa garduri, ziduri, printre ruine si alte locuri parasite.
Se folosesc: Funzele - Folia Urticae,
pentru continutul lor bogat in taminele A, C si K, precum si pentru clorofila. in vechime, bolnai de reumatism erau batuti cu urzici proaspat recoltate care le produceau o activare a circulatiei sangelui.
Indicatii terapeutice: Actiune diuretica in bolile de rinichi, actiune favorabila in reumatism si guta, opreste hemoragiile, Tecomandandu-se in tratamentul hemoroizilor, menstruatii lor abundente, hemoragiilor utc-rine. Mai actioneaza si in diaree si diabet zaharat.


Mod de administrare: Frunzele de urzica se folosesc, in primul rand, ca aliment, in cura de primavara, pentru regenerarea organismului.
Sub forma de ceai, are actiune diuretica in bolile de rinichi. Dupa unii cercetatori, ceaiul de urzica ar avea proprietatea de a dizolva nisipul din rinichi si ar influenta favorabil reumatismul si guta. Are insusirea de a opri hemoragiile, datorita taminei K, recomandandu-se in hemoroizi, menstruatii abundente si neregulate, hemoragii uterine dupa nastere si avort. in diaree, are rolul de a micsora flora microbiana care a provocat afectiunea, ducand la ndecare, iar in diabet zaharat, ceaiul de urzica in amestec cu frunze de dud, nuc si cu teci de fasole face sa scada zaharui din sange.


De asemenea, ceaiul de urzica influenteaza in bine bronsitele. in stari de ataminoza, o cura de urzici aduce o inorare a intregului organism. Infuzia se prepara dintr-o lingura de frunze la o ceasca cu apa. Se beau doua-trei ceaiuri pe zi.In hemoroizi urmati de hemoragii se recomanda un ceai preparat astfel: dintr-un amestec de frunze de urzica, flori de coada-soricelului (din fiecare cate 20 g) si coaja de crusin (60 g) se ia o lingura si se opareste cu doua pahare de apa. Dupa 10 minute se strecoara si se bea cate un pahar si jumatate la culcare. Acest ceai ajuta si la tonificarea stomacului.
Sub forma de bai, radacina de urzica - Radix Urticae, impreuna cu radacina de brusture se foloseste pentru intarirea radacinii parului.
Frunzele de urzica intra in compozitia ceaiului antibronsic.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor