mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Plante medicinale. fitoterapie
Index » Boli si tratamente » Tratamente cu plante medicinale » Plante medicinale. fitoterapie
» Inul

Inul







Descriere: ta erbacee textila si oleaginoasa, cu tulpina fibroasa, cu frunze mici, inguste si cu flori albastre sau albe. Inul se cultiva in tara noastra in special pentru tulpinile sale din care se scot fibre textile si pentru seminte, din care se extrage un ulei gras utilizat in pictura si in medicina. In
Se folosesc: Semintele - Semen Lini, care contin ulei gras, o cantitate insemnata de mucilagii, un glucoid, saruri de potasiu si magneziu.
Indicatii terapeutice; in constipatie, tratarea inflamatiilor intestinale, litiaza renala si inflamatii ale cii urinare, cataplasmc in abcese si furuncule, arsuri si cistite (inflamatii ale cii urinare).


Mod de administrare: O cantitate de una-doua lingurite de seminte de in, intregi, luate in cursul unei zile sau seara la culcare regleaza consti-patiile cele mai rebele, prin actiunea mecanica asupra intestinului. O lingura de seminte macerate in 100 ml apa, timp de o jumatate de ora, da o bautura emolicnta si racoritoare care se foloseste in tratarea inflamatiilor intestinale. Unii autori recomanda ceaiul preparat din seminte de in, amestecat cu putina lamaie, in litiaza renala (piatra la rinichi) si inflamatiile cii urinare.
Semintele macinate - Farina Lini - se folosesc sub forma de cataplasme. Faina din seminte de in se amesteca cu apa si se fierbe pana dene o pasta. Aceasta pasta se pune intre doua bucati de panza si se aplica pe locul bolnav. Se mentine in permanenta calda, timp de cateva ore. Cataplasma de in calmeaza durerile, ajuta fa fluidizarea si evacuarea puroiului din abcese si furuncule. Pentru a se crea o actiune antiseptica, e bine ca la faina de in sa se adauge si flori de musetel pulverizate.


La copin mici, cataplasmele cu mustar se fac amestecate cu faina de in pentru a scadea actiunea iritanta a mustarului.
In cistite (inflamatii ale cii urinare) se fac spalaturi sau bai cu fiertura din doua-patru linguri de seminte de in la 500 ml apa.In arsuri se foloseste uleiul in amestec cu parti egale de apa de var. Se pune totul intr-o sticla curata si se agita pana se formeaza un lichid alb-laptos cu care se unge arsura. Acesta are proprietatea de a calma durerile, racori si ndeca rana.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor