mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Plante medicinale. fitoterapie
Index » Boli si tratamente » Tratamente cu plante medicinale » Plante medicinale. fitoterapie
» Brusturul

Brusturul







Denumiri populare: Lipan, lapuc, brosealan, catalan, cloco-cean, gula-de-baJta, smantanica.
Descriere: Denumire a mai multor te erbacee cu frunze foarte mari si late, cu flori purpurii , ce sunt folosite pentru proprietatile lor medicale. Este o
ta comuna ce creste prin locurile necultivate, pasuni, fanete, liziere, malul raurilor si paraielor, in santuri. Eslc sensibil mai mare decat pod-balul-galben, din a carui familie face parte. Frunzele sale den mari cat palaria, sunt usor dintate si acoperite cu un praf gri pe partea inferioara. Florile, de nuante de la alb-murdar pana la roz-pal, au forma unor cosu-Icte si suni dispuse des pe portiunea superioara a tulpinii.
Se folosesc: Radacinile - Radix Actiumae, si frunzele proaspete.
Indicatii terapeutice: Stimuleaza functiile renale si cutanate, bun di luetic si sudorific, in insuficienta respiratorie, artrita, epilepsie, leziuni ulceroase, arsuri si plagi deschise.


Mod de administrare: Din radacina se prepara un ceai care are proprietatea de a stimula functiile renale si cutanate, fiind un bun diuretic si sudorific. in acelasi timp, ceaiul de brusture mai are insusirea de a scadea zaharul din sange, fapt pentru care se recomanda celor care sufera de diabet.
Ceaiul se prepara punand doua pana la patru linguri de radacina intr-un litru de apa clocotita. Dupa un sfert de ora se strecoara lichidul si se bea indulcit in cursul unei zile.


Extern, fiertura de radacini de brusture, singura sau asociata cu radacina de urzica si frunze de mesteacan, ajuta la intarirea si cresterea parului. O data pe saptamana, dupa spalare si clatirca parului, se frictioneaza pielea capului cu aceasta fiertura, ia care se adauga si o lingura de otel.
Ceaiul se poate prepara si prin macerare la rece. O lingura de radacini de brusture se pune peste noapte la macerat in 1/4 litru de apa, iar a doua zi se incalzeste si se strecoara. Se bea zilnic 1-2 cesti.
Frunzele mari si proaspete se spala si se zdrobesc, iar dupa aceea se aplica sub forma de compresa in locurile in care sunt ulceratii, arsuri sau plagi deschise.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor