mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Plante medicinale. fitoterapie
Index » Boli si tratamente » Tratamente cu plante medicinale » Plante medicinale. fitoterapie
» Sapunarita

Sapunarita







Denumiri populare: Odagaci, sapunul-calului, asudul-calului, floarea-calugarului, floare-de-sapun, flori-albe, sapunul-popii. Radacinile acestei plante poarta denumirea de ciuin.
Descriere: ta erbacee cu flori trandafirii,mai Odagaci rar albe; radacinile se utilizeaza la scoaterea petelor de pe stofe (de aici denumirile populare de sapunel, saponcle, sapunarita). Se mai cunosc doi arbusti exotici a caror scoarta aromatica se intrebuinteaza in medicina.
Se foloseste: Radacina - Radix Saponariae rubra, numita si ciu-in-rosu, care contine saponine (4-8%) cu proprietati expectorante.
Indicatii terapeutice: Bolile aparatului respirator si, pentru uz extern, in vindecarea plagilor, eczemelor si furunculelor.
Mod de administrare: Ceaiul de sapunarita se prepara din 2-3 g de radacina maruntita care se fierbe 30 minute in 200 ml apa. Dupa racire se strecoara. in cursul zilei se iau 3-5 linguri. Se mai poate prepara prin macerare la rece timp de 8 ore, folosindu-se o lingurita de radacini la o ceasca de apa rece. Se bea toata cantitatea, treptat, in cursul unei zile.
Plagile, eczemele, furunculele spalate de mai multe ori cu fiertura de sapunarita se vindeca mai repede.In mod curent, radacinile de sapunarita se intrebuinteaza in prepararea alvitei si hallei, precum si la curatatul hainelor.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor