mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Plante medicinale. fitoterapie
Index » Boli si tratamente » Tratamente cu plante medicinale » Plante medicinale. fitoterapie
» Galbenelele

Galbenelele







Denumiri populare: Filimica, cali -nica, ochi-galben, rosioara, rujulita, sa-lomic, stancuta, calee, nacotele.
Descriere: Planta erbacee cu flori galben-aurii sau galben-rosiatice, culti- Galbenele Gainenele-
vata prin gradini, cunoscuta si sub de- de-padure


numirea de filimica. in stare naturala,

aceste te cresc pe grohotisurile in panta, sau la tara pe ogoare, ajungand la inaltimi de 30-60 cm, cu capitule florale stralucitoare, in nuante de galben pana la portocaliu-galblii, cu frunze zemoase si lipicioase la pipait.
Exista mai multe varietati: cu flori galbene si cu frunze lungi in forma de lance (Rorippa amphibia); cu flori galbene si frunze adanc crestate (Ranunculus pedafus) si galbenclc-de-padurc, cu flori galbene-aurii si cu tulpina acoperita cu peri (Ranunculus aureus). Toate aceste te sunt similare in privinta continutului de principii acti si a efectului terapeutic, dar la scara larga se folosesc florile tei cultivate sub numele de galbenele (Calendula officinalis L.)


Se folosesc: Florile - Flores Calendulae, care contin un principiu amar, ulei esential, saponine etc. Se poate folosi si ta intreaga (tulpina, frunzele si florile) - Herba Calendulae.
Indica(ii terapeutice: Tratarea ulcerului stomacal si duodenal, calmarea durerilor si reglarea ciclului menstrual, pansamente pentru rani care se vindeca greu, ulceratii, piaci cu puroi, arsuri, contuzii, hema-toame, abcese, degeraturi.
Mod de udministrare: Ceaiul din flori de galbenele, care are proprietati cicatrizante si calmante, se recomanda in tratarea ulcerului stomacal si duodenal, precum si in calmarea durerilor si reglarea ciclului menstrual.
Infuzia se prepara din doua iingurite de flori, peste care se toarna doua cani de apa fierbinte. Dupa 15 minute se strecoara lichidul, care se bea in cursul unei zile, de preferinta pe stomacul gol. Ceaiul de fiori de galbenele poate fi asociat cu musetei, coada-sori cel ui ui, sunatoare, menta si patlagina, pentru a-i largi spectrul de actiune si a-i mari efectul terapeutic.


Pentru reglarea ciclului menstrual, se recomanda a se lua ile 3 ori pe zi 30 picaturi de tinctura de galbenele in putina apa. Tinctura de galbenele de obtine prin macerarea a 20 g flori in 100 ml alctxi! de 70°, timp de 8 zile.
Sub forma de bai, cataplasme sau tinclura, florile se folosesc ca pansament pentru ranile care se vindeca greu, ulceratii, plagi cu puroi, arsuri, deoarece principiile acti din galbenele au insusirea de a stimula circulatia sangelui la nilul tesuturilor, grabind astfel cicatrizarea ranilor. Cu un amestec de 10 g tinctura de galbenele si 90 ml apa fiarta si racita se pot pune comprese pe rani, arsuri, ulceratii, hematoame, abcese si pentru bolile de ochi. Aceasta solutie da rezultate bune si in leucoree.
Galbenelele intra in compozitia ceaiului gastric si a aromat:zantului.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor