mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Afectiuni endocrine
Index » Endocrinologie si metabolism » Afectiuni endocrine
» Excesul hormonal

Excesul hormonal





Cu cate exceptii (testosteronul la barbati, progesteronul la femei si la barbati), excesul hormonal are efecte patologice. Sunt recunoscute patru tipuri generale de exces hormonal. In primul, hormonii sunt produsi in exces de glanda ce ii sintetizeaza in mod normal (hipertiroidie,
acromegalie, boala Cushing), aceasta sinteza excesi fiind determinata de ineficacitatea sau blocarea mecanismului de feed-back care controleaza productia normala si care poate fi rezultatul mai multor mecanisme, incluzand autoanticorpii ce mimeaza actiunea hormonilor naturali (ca in cazul hipertiroidiei produsa de imunoglobulinele stimulatoare ale tiroidei), mutatii in mecanismele receptor-efector care altereaza feedback-ul (ca in cazul mutatiei proteinei G in adenomul hipofizar secretant de hormon de crestere) si dezvoltarea de tumori cu origine incerta (cum ar fi celulele tumo-rale Leydig). Al doilea mecanism prin care se realizeaza excesul hormonal consta in productie hormonala de catre un tesut (de obicei malign) care, in mod normal, nu are functie endocrina (de exemplu, productia de ACTH in carcinomul pulmonar cu celule in bob de oz, secretia de hormoni tiroidieni de catre stroma oriana). Al treilea tip de mecanism implica productia excesi de hormoni in tesuturile periferice din precursorii circulanti; de exemplu, sinteza in exces de estrogeni in afectiunile hepatice, din cauza ca precursorii androstendionici nu sunt caolizati in ficat, ci in regiunile extraglandulare, de formare a estrogenilor. in fine, excesul hormonal este deseori determinat iatrogen; de exemplu, complicatiile terapiei cu glucocorticoizi ( modulul 332) sau prin autoadministrarea de hormoni ca levotiroxina sau insulina.
Excesul unui anumit hormon poate avea mai multe cauze. Tireotoxicoza poate fi determinata de: producerea in exces a hormonilor de catre tiroida prin supraproductie de TSH (rara), prin actiunea imunoglobulinelor stimulatoare ale tiroidei, prin hiperfunctia autonoma tiroidiana; prin pierderea hormonilor preformati datorita unei leziuni inflamatorii tiroidiene, sau printr-un exces hormonal provenit din alte surse decat glanda tiroida, ca in supradozajul de hormoni tiroidieni, ingestia accidentala de carne contaminata cu tesut tiroidian sau secretia de catre stroma oriana ( modulul 331). Determinarea cauzei de exces hormonal este una dintre cele mai dificile probleme ale endocrinologiei.

SINTEZA UNOR HORMONI ANORMALI In unele cazuri, prezenta unor hormoni anormali poate determina afectiuni endocrine. Exista o forma de diabet zaharat care este rezultatul unei mutatii pe o singura gena si care determina productia unei molecule anormale de insulina ineficienta datorita legarii sale necorespunzatoare de receptori pentru insulina. in alte cazuri pot fi eliberati in circulatie precursori hormonali, subunitati hormonale sau peptide hormonale incomplet procesate, asa sum se intampla in productia ectopica de hormoni din neoplazii. Imunoglobulinele se pot lega de receptorii hormonali si pot exercita actiune similara acestora, de exemplu imunglo-bulina stimulatoare a tiroidei, care are actiune tip TSH in hiper-tiroidie ( modulul 331) sau anticorpii antireceptor insulinic, cu actiune asemanatoare insulinei ( modulul 334).



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Endocrinologie si metabolism:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai