mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Valoarea alimentara si terapeutica a fructelor
Index » Dieta nutritie » Fructe » Valoarea alimentara si terapeutica a fructelor
» Dudele

DudeleFructul Dudului (Morus alba L.), numit duda, aguda sau soroza, este o asociatie de drupeole. Dudele au culoare rosie, neagra sau alba, gust acrisor, in faza de parga, si dulce la maturitatea deplina, cand devin-foarte perisabile.
Dupa E a d u F. I. si B o r d . e i a n u T. (1946), dudele contin : apa (83%), zaiiaruri (9,4%), acizi (0,95%), proteine (1,2%), grasimi (0,6%), celuloza (2%), substante minerale (0,84%), vitamina C (50'100 mg la 100 g), provitamina A , vitaminele B1; B2, PP, acid folie s.a. Valoarea energetica a dudelor este de circa 69. kcal la 100 g.


La bioterapie se folosesc fructele si frunzele Dudului.

Dudele au efect tonic, depurati antibiotic (bacterieid) si anti-inflamator. Sucul extras din dude inainte de maturitatea deplina contine 20'25 g acid citric la litru (care are efect bacterieid). Acest suc se utilizeaza diluat cu apa sau in sirop astringent, pentru gargare contra anghinelor, stomatitelor si aftelor; are, de asemenea, efect antiscorbutic.
Dudele in parga, fiind astringente, se folosesc in tratarea ente-ritelor si enterocolitei- Dudele bine coapte, avand efect laxati se folosesc in combaterea constipatiei.
» Infuzia din frunze ae Dud (o lingura de frunze la 250 ml apa clocotita, bauta in 3 reprize) este indicata in diabetul zaharat. Pentru un efect mai .puternic, la frunzele de Dud se pot -adauga frunze de Afin, frunze de inuc, teci de Fasole uscate si tlrziea; ceaiul se indulceste cu zaliarina. Infuzia din frunze\'de Dud se foloseste si pentru tratarea eczemelor.Tipareste Trimite prin email
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor