mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Valoarea alimentara si terapeutica a fructelor
Index » Dieta nutritie » Fructe » Valoarea alimentara si terapeutica a fructelor
» Piersicile

Piersicile





Fiind reprezentate prin numeroase soiuri, cu epoci diferite de coacere, piersicile pot fi consumate in stare proaspata pe o perioada de circa patru luni de zile (15 VI ' 15 X).
Cele mai raspandite in tatii sunt soiurile de piersici propriu-zise, cri pielita pubescenta (acoperita cu perisori fini), dar se cultivasi nectarine (piersici golase, deci fara perisori pe suprafata). Fiecare din aceste doua grupe includeasoiuri cu pulpa galbena, care sunt generalizate in cultura, si soiuri cu pulpa alba. Acestea din urma, avand pulpa cu consistenta in general slaba, si mai suculenta, sunt mai perisabile si mai sensibile la transport decat cele cu pulpa galbena.
Soiurile extratimpurii si timpurii de piersici au pulpa aderenta (lipita de sambure), iar la cele cu coacere mijlocie si tarzie, pulpa este, de regula, semiaderenta sau neaderenta.
a-  intrucat isi continua coacerea si dupa cules, piersicile trebuie recoltate mai in parga (cu 4'5 zile inainte de maturitatea deplina), adica inainte de a incepe sa li se inmoaie pupla, pentru a rezista mai bine la transport.
Dintre soiurile de piersici pubescente cu coacere extratimpurie si timpurie, cele mai valoroase sunt : Sprmgtime, Springold si Cardinal ; dintre cele cu coacere mijlocie (in august) : Kedhan Jer-seyland si Southland, iar din cele tarzii: Elberta si Flacara. Dintre soiurile de nectarine, mai apreciate sunt : Xectared 4, Nectared 6, Silr Lode, aSiectarose, Flavortop s.a.
Soiurile de piersici pentru compot, denumite pavii pentru industrializare, au pulpa galbena si aderenta la sambure (rezista bine la transport si se pot recolta mecanizat prin scutul are cu vibratorul).

Avand coacerea dupa 20 august, ele acumuleaza mult zahar. in timpul fierberii, pulpa acestor soiuri isi mentine consistenta si culoarea. Cele mai valoroase soiuri din aceasta grupa sunt : Vesuvio, Fortuna, Vivian si cele din seria Babygold. »
Piersicile contin: apa (86,5'91,1%), (zaharuri 6,1'14,7%), acizi (0,3'1,4%), substante pectice (0,2'0,8%), celuloza (0,4'0,7%)\', substante minerale (sunt bogate in fosfor, fier, potasiu s.a.), pro vitamina A, vitamine din complexul B (B1? B2, B6, acid pantotenic, vitamina PP), vitamina C si alte substante. Piersicile timpurii si semi-timpurii sunt mai bogate in vitamina C si in elemente minerale decat cele tarzii, dar contin mai putine zaharuri. Dintre zaharuri, in piersici predomina zaharoza, iar continutul de fructoza este practic egal cu cel de glucoza.
Piersicile sunt prin excelenta fructe de masa, dar se folosesc in cantitati apreciabile si pentru prelucrare (compot, suc, dulceata, gem, marmelada, pasta, pistil, nectar, lichior, rachiu). Totodata, ele pot fi congelate. Se mai utilizeaza la prepararea unor produse de cofetarie (inghetata, tarta, piure, sufleu).In scopuri terapeutice, de la Piersic (Persica vuhjaris MM.) se folosesc fructele, florile si frunzele.
» Piersicile sunt energetice, diuretice, usor laxati, alcalinizante, rmifuge ; datorita continutului in fier, refac hemoglobina si de aceea sunt indicate in alimentatia persoanelor anemice (copii cu debilitate fizica) si a acelora care sufera de dispepsii hepatice si gastrice (digestie anevoioasa si dureroasa). Avand reactie alcalina, piersicile ' ca si caisele ' constituie un regulator -in digestie, deoarece alimentele principale pe care le consuma omul (painea, carnea, ouale) au reactie acida. Datorita efectului lor alcalinizant, piersicile sunt recomandate in litiazele urinare. Ele sunt admise diabeticilor. Se mai folosesc in hematurii, gastrita hiperacida, ulcer gastroduo-denal, colica biliara, constipatie s.a.
» Florile Piersicului au efect sedativ, antispasmodic si laxativ ; se folosesc, sub forma de infuzie (5%) in nevroze si constipatie.
» Frunzele de Piersic au efect rmifug.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor