mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Valoarea alimentara si terapeutica a fructelor
Index » Dieta nutritie » Fructe » Valoarea alimentara si terapeutica a fructelor
» Coaca,zele

Coaca,zele







Dupa culoarea pielitei fructelor, se deosebesc soiuri de coacaze albe, de coacaze rosii (ambele apartinand speciei Eibes rubrum L., sin. Eibes vulgare Lam.) si de coacaze negre, acestea din urma provenind in principal din specia Eibes nigrum L. (cassis).
Coacazele se recolteaza in luna iulie. intai ajung la maturitate coacazele negre (cu circa 7'10 zile inaintea celor rosii si albe).

Principalele soiuri de coacaze negre sunt: Record, Negre mari, Bogatar, Consort, Baldwin, Mendip Cross, Cotswold Cross, Daniel de Septembrie. Dintre soiurile de Coacaz cu fructe albe mai valoroase sunt : Margaritar, Albe de Versailles, Albe de Olanda si Albe mari, iar dintre cele cu fructe rosii: Kosu timpuriu, Abundent, Kosu de Versailles si Kosu de Olanda.

Coacazele contin apa (78,5'87,7%), zaharuri (4,1'8,8%), acizi (1'3,6%, reprezentati in principal prin acid malie, acid citric si acid tartie), tanin (0,26 ' 0,51%), substante pectice (0,39'0,93%), substante proteice (0,94'1,74), celuloza (1,43'4,57%), saruri minerale (0,3'0,8%), protamina A, taminele B1; B2, B6, acid pantotenicr tamina C, tamina P, tamina PP, antociani s.a. Coacazele negre se numara intre fructele cele mai bogate in taminele C si T. Continutul de tamina, C al coacazelor negre este 65 ' 400 mg la 100 g (mai frecvent 160'190 mg la 100 g), iar al coacazelor albe si rosii de 20'60 mg la 100 g. Coacazele mentin tamina C in stare sila (datorita antocianilor) si in forma activa biologic, deoarece nu contin enzima aseorbicozidaza, care inaetiveaza tamina C, transformand-o in acid dehidroascorbic (forma inactiva). Acest acid lipseste din coacaze. De aceea, ele sunt o sursa excelenta de tamina C ; 80'100% din tamina C se pastreaza in produsele obtinute din coacaze (suc, sirop, n).


Analizele efectuate de T u d o r A. T. si colab (1989) la 12 soiuri de coacaze negre , rosii si albe, arata ca glucoza si fructoza detin circa 89% din totalul zaharurilor , iar zaharoza 10,2%.

Coacazele negre isi intensifica culoarea in urmatoarele 2'3 zile dupa recoltare, ceea ce constituie un avantaj la valorificarea lor. Dimpotriva, coacazele albe si rosii nu-si mai intensifica culoarea pielitei dupa recoltare.
Coacazele fac parte din grupa fructelor foarte perisabile, dar pierderi cantitative si deprecieri calitative se inregistreaza incepand dupa 3 ' 4 zile de la recoltare, daca nu se asigura conditii optime de conservare temporara (temperatura de 0A°C si umiditate relativa a aerului de 90 ' 95%).

Coacazele albe si rosii, avand un raport echilibrat intre zahar si aciditate, se pot consuma in stare proaspata, sub forma de suc pur sau de suc diluat cu apa (100'500 ml pe zi, in 3 ' 4 reprize), precum si ea jeleu. Ele au efect remineializant, laxativ, diuretic, depurativ si hemostatic.,Ele sunt un decongestionant hepatic. Se recomanda in cazuri de inapetenta, demineralizate, dispepsii (insuficienta sucului gastric), inflamatii digestive si urinare, litiaza urinara, insuficienta hepatica, icter, artritism, reumatism, guta, eonstipatie, afectiuni febrile etc.
Coacazele negre, avand gust foxat, se folosesc pentru n, sirop, peltea etc. Ele sunt foarte bogate in mangan (0,13 mg la 100 g), element chimic care, asa cum s-a aratat, regleaza actitatea unor hormoni (indeosebi a celor sexuali), participa la formarea sangelui si a laptelui si stimuleaza actitatea sistemului nervos central (coacazele negre sunt un tonic al sistemului nervos). Coacazele negre sunt, de asemenea, foarte bogate in magneziu (care coopereaza cu manganul in multe procese meolice), precum si\'in fier (0,9 mg la 100 g), ca. ele imprima actiune hematopoetica, deci antianemica. Antocianii din coacazele negre sporesc acuitatea zuala.
Datorita substantelor pectice, taninurilor si sarurilor de potasiu, sucul de coacaze negre are actiune antiinflamatorie, stimuleaza se-cre\'tia sucului gastric, reduce procesele de putrefactie si mareste diureza, fapt pentru care se foloseste in tratarea colitelor cronice, a gastritelor cronice hiperacide, a stomatitelor, a proceselor inflamatorii ale ficatului, a caleulozei biliare, a insuficientelor cardio-respiratorii, a aterosclerozei, a unor boli reumatice care insotesc insuficienta cardiaca, precum si pentru prevenirea accidentelor vasculare. Efectul remineralizant si tonic al coacazelor negre se dato-reste bogatiei in tamina C si in elemente minerale alcalinizante (fosfor,magneziu, calciu). intrucat contribuie la sporirea acuitatii zuale, coacazele sunt indicate aatorilor, scafandrilor si celor care lucreaza in subteran.



Avand proprietati antianginoase si febrifuge, coacazele negre se folosesc in tratarea amigdalitei cronice. Consumul lor mai este indicat in hidropizie, scorbut etc.
Deoarece au continut redus in zaharuri, coacazele pot fi consumate de diabetici.
» Pelteaua de coacaze, continand tanin, se foloseste in diareele de fermentatie.
» Siropul de coacaze, diluat eventual cu apa, este foarte racoritor in stari febrile infeetioase, in cazuri de rujeola (pojar), scar-


\" latina, inflamatii urinare si febre bilioase,

» Siropul pectoral se prepara din 250 g coacaze la 1 litru de apa, caie se fierb pana scad la jumatate; apoi se adauga o cantitate
.egala de zahar si se fierbe din nou, pana scade la jumatate. Se ia cate o lingurita,ia doua ore, in caz de tuse, angine sau laringite.
» Deeoctul din coacaze negre 5% este foarte bogat in tamina C, rutozid, saruri de potasiu etc. Se foloseste contra arteritei si ateroclerozei. in loc de decoct\' se poate folosi suc sari gem de coacaze.
» Frunzele de Coacaz negru, destinate utilizarii in scopuri tera-jeutiee, se recolteaza in mai-iunie si se usuca in strat subtire, la umbra si in cuient de aer.

» Infuzia de frunze de Coacaz negru.2'3% are actiune calmanta^ hipotensiva si diuretica; se foloseste in urtieaiie, hipertensiune arteriala, alcoolism, periartrita scapulo-humerala s.a.; se beau cate 100 ml, de doua ori pe zi (dimineata si seara).
» Decoctul din frunze de Coacaz negru se prepara dintr-o lingurita de frunze uscate la 200 ml apa rece; se fierbe 5 minute. se foloseste la dezintoxicarea alcoolicilor, la tratarea intepaturilor de insecte (are actiune calmanta) ete. Contra intepaturilor de insecte se poate freca loculdureros cu frunze de Coacaz strite.
» .Maceratul glicerinat din frunze de Coacaz negru este indicat in prostatita, psoriazis, infectii urinare; se obtine prin macerarea la rece a 100 g frunze la un litru de apa care contine 10% glicerina. Se beau 2'3 cani pe zi.
» Infuzia din muguri de Coacaz negru, o lingura de muguri la o cana de apa in clocot, are actiune antialergiea ; se beau 1'2 cani pe zi, in cazuri de rinite, rinosinuzite alergice, episclerita, conjunctita.
» Maceratul glicerinat din muguri de, Coacaz negru este indicat in psoriazis, rinite, rinosinuzite alergice, impotenta ete.
» Tinctura din muguri de Coacaz negru se foloseste in tratamentul infectiei urinare, al episcleritei, urticariei ete. Se prepara din 20% muguri uscati in 100 ml alcool etilic 60%, prin macerare timp de 8-l0 zile. Se iau de 3 ori pe zi cate 50 picaturi in putina apa.


Tipareste Trimite prin email




});
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor