mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Valoarea alimentara si terapeutica a fructelor
Index » Dieta nutritie » Fructe » Valoarea alimentara si terapeutica a fructelor
» Catina alba

Catina alba







Fructele de Catina alba (Hippophae rhamnoides L.) sunt drupe false, cu un singur sambure. Ele au forma unor bobite mici (0,30 ' 0,55 g), sferice, galbene sau portocalii, acide si astringente inainte de coacere ; dupa aceea pierd mult din aciditate si taninozitate.
Perioada de recoltare a Catinei albe dureaza de la mijlocul lunii august pana spre sfarsitul lunii septembrie. Fructele nerecoltate pot ramane pe ta si in cursul iernii, dar pierd foarte mult din calitate.
Fructele de Catina alba au valoare alimentara si terapeutica ridicata. Ele contin apa (71'82%), zahar reducator (fructoza si glucoza), foarte putina zaharoza (0,06 ' 0,94%), acizi (1,5 ' 4,1%), pectina, (0,14-0,50%), tanin (1,8%), celuloza (0,92%), proteine (1,2%), saruri minerale (sunt foarte bogate in fosfor si calciu), carotinoide, ca betacarotina (provitamina A) si xanthofila, precum si flane. Catina alba este, alaturi de Maces, specia pomicola cu cel mai ridicat continut in vitamina C (405'860 mg la 100 g, in fructele galbene si 452'1 332 mg la 100 g suc in fructele portocalii). Fructele de Catina alba sunt bogate si in alte vitamine, cum sunt cele din complexul B (Bu B2,,B6, acidul folie, inozitolul, vitamina PP). De asemenea, ele contin vitaminele E, F, K si P, fiind considerate veriile polivitamine naturale\".


Din fructele de Catina alba se prepara suc, sirop, vin, gem (asociate cu mere si prune) si diferite produse farmaceutice (pastile polivitaminate, ulei, hidrolizate din ulei s.a.).In scopuri terapeutice se folosesc fructele (sub forma de suc, infuzie, decoct), deeoctul din seminte si uleiul de Catina alba.

» Sucul obtinut din fructe, prin presare (stoarcere), se separa intr-o fractiune apoasa, ce contine flanozide (vitamina P) si vitamina C, si intr-o faza uleioasa, bogata in carotinoide si vitamine liposolubiie. Congelarea protejeaza continutul de vitamina C, cu conditia prelucrarii imediate a fructelor dupa decongelare. Fractiunea uleioasa contine circa 0,25% provitamina A si 100 mg vitamina E la 100 g.

» Cura cu fructe si suc de Catina alba. Prin continutul ridicat al fructelor de Catina alba in provitamina A, este influentata farabil vederea. Complexul vitaminic asociat cu microelementele pe care le contin fructele Catinei albe (fluor, mangan, bor, aluminiu, titan), cu aminoacizii si enzimele, sporeste rezistenta organismului uman la efortul fizic si la stresul intelectual. Pe buna dreptate, fructele Catinei albe au fost denumite un medicament-minune din farmacia naturii\". Ele sunt un tonifiant general, cu efecte benefice in avitaminoze Si anemii, in convalescenta.
Datorita substantelor tanoide pe care le contin, fructele proaspete de Catina alba au actiune astringenta (antidiareipa), iar deeoctul de seminte, dimpotriva, are efect purgativ.
Fiind sarace in zaharoza si bogate in vitamina E (hipoglicemi-anta) fructele de Catina alba sunt indicate in diabetul zaharat.In scopuri terapeutice, fructele se recolteaza numai la maturitatea deplina si se pastreaza pana la prelucrare in^stare uscata sau congelate.

» Deeoctul din fructe de Catina alba 5%, indulcit cu miere, da rezultate bune in tratarea constipatiei, a ateroselerozei, artritei si trombangeitei obliterante, precum si a anemiei (are si efect tonic). Se beau doua cani pe zi.



» Infuzia din fructe de Catina alba se foloseste in cazuri de anemie, diaree, hepatita epidemica, hepatita cronica, ciroza hepatica si urticarie. Aceasta infuzie se prepara din doua linguri de fructe zdrobite la 0,5 litri apa clocotita; se lasa vasul acoperit 30 de minute ; se bea fractionat, in cursul unei zile, facandu-se o cura indelungata ; da rezultate foarte bune si contra alcoolismului (se bea pana la dezintoxicare).

» O bautura racoritoare din Catina alba, cu gust placut, se obtine din 750 g fructe, care se fierb in 6 litri apa si 1 kg zahar. Dupa racire, se toarna in sticle si se pastreaza la loc racoros.

» Uleiul de Catina alba este foarte bogat in vitamina E (tocofe-roli), care ' asa cum s-a aratat ' este\'un antioxidant natural al lipidelor si inhiba formarea peroxizilor acizilor grasi, care sunt implicati in aparitia cancerului.
In umbra administrarii extractelor de Catina alba, sub forma de pulbere, ulei etc, s-au constatat ameliorari si vindecari ale unor boli oculare, cardiovasculare, reumatism, ulcer gastric, conjunctivite acute, hipertensiune arteriala, nevroze, dermatoze, stari inflamatorii s.a.
Produsele biostimulatoare apifitoterapice P r o t i l -B o s t a t l (lete moi) au in compozitia lor extract de Catina alba.

» Ceaiul din fructe uscate de Catina alba, produs de unitatile Plafar, amelioreaza starea de oboseala intelectuala, fiind un remediu natural al insomniei.
Cercetari mai recente arata ca extractul de coaja de Catina alba ar inhiba dezltarea unor tumori experimentale.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor