mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Valoarea alimentara si terapeutica a fructelor
Index » Dieta nutritie » Fructe » Valoarea alimentara si terapeutica a fructelor
» Agrisele

AgriseleIntrucat Agrisul ' Ribes uva-crispa L., sin. E. grossularia L. sau Grossularia reclinata L. (Mill.), se cultiva in tara noastra pe suprafete mici si in putine localitati, fructele lui sunt consumate de o parte mica din populatie.

Din punct de dere botanic, agrisele sunt bace, care la cele mai multe soiuri au o greutate de 4'10 g. Se cultiva soiuri de Agris cu fructe rzi (Donetkj, Eezistent de Cluj, Cereless), rzi-galbui (Somes), galbene (White Smith) si rosii (Maurers Samling, Muntenesc de America).In conditiile tarii noastre, agrisele se coc in iunie-iulie.
Agrisele contin 83,5'88,0% apa, 4,2'10,0% zaharuri, 1,18 ' 2,45% acizi (predomina acidul citric), 0,23'1,62% substante pectice, provitamina A, vitaminele C, B1, B2, PP, acid pantotenic, saruri minerale, iod si alte substante. Zaharurile din agrise sunt reprezentate prin levuloza 1,18-3,85%, glucoza 1,19'3,60% si zaliaroza 0,13 ' 0,60%.Agrisele se pot pastra in stare proaspata 3'5 zile. Ele se consuma proaspete sau prelucrate sub forma de compot, peltea, dulceata, suc, cidru etc. ; se preteaza la congelare. t
» De la Agris, in scop terapeutic, se folosesc fructele ajunse la maturitatea deplina. Fiind diuretice, agrisele sunt folosite in afectiuni urinare (litiaze), artritism, reumatism si in guta. Cu agrise se poate face o cura de dezintoxicare, eu pana la 1 kg fructe pe zi (o zi pe saptamana sau trei zile consecuti) si de catre pletorici, hipertensivi si obe,zi. in ziua cu fructe se recomanda sa nu se consume alte. aliment*. Cura de agrise mai este indicata in astenii si convalescente, deoarece agrisele au si efect reniineralizant.


Agrisele stimuleaza funetia-hepatica. Ele se folosesc in hepatite, ciroza hepatica si alte afectiuni hepatice.Intrucat in agrise zaharoza se gaseste in cantitate foarte mica,, iar levuloza si glucoza sunt, practic, egale, aceste fructe pot fi consumate de diabetici.
Avand si actiune hipotensiva, agrisele se folosesc in tratarea hipertensiuni arteriale. Consumate inainte de masa, sunt tonic-aperi-ti, iar dupa masa stomahice.


Tipareste Trimite prin email
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor