mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Valoarea alimentara si terapeutica a fructelor
Index » Dieta nutritie » Fructe » Valoarea alimentara si terapeutica a fructelor
» Porumbele

Porumbele







Sunt fructele Porumbarului (Primus spinosa L.), arbust spinos foarte raspandita in flora- spontana, in zonele de campie si coline.
Porumbele sunt drupe mici, sferice, negricioase, cu pruina (bruma) albastra, groasa. Ele au pulpa aderenta la sambure, verde, acida si pronuntat astringenta ; de aceea nu pot fi consumate proaspete decat la supracoacere si in cantitate foarte mica; se recolteaza foarte tarziu,\'in noiembrie, dupa caderea brumei, care duce la scaderea-astringentei.
La coacerea deplina, porumbele contin : apa (circa 86%), zaharuri (6,0 ' 8,3%), acizi (1,6'1,9%), substante tanante (circa 1,7%), proteine (0,7%), celuloza (0,5%), polifenoli, antociani, gumirezine, elemente minerale (potasiu, fosfor, calciu, magn&ziu, fier, cupru, sodiu s.a.), provitamina A, vitaminele B15 B2, PP, C s.a. Dintre fructe, porumbele sunt cele mai bogate in tanin. Valoarea lor energetica este; de circa 56 kcal la 100 g.In scopuri terapeutice se folosesc fructele si florile de Porumbar, ambele avand efect astringent (antidiareic), diuretic, depurativ, tonifiant, antiseptic si sedativ-(in bolile cardiovasculare). Totodata, fructele (sub forma de decoct) si florile de Porumbar (sub forma de infuzie) contribuie la eliminarea (dezintegrarea) acidului uric din sange.


» Deeoctul din j\'rude de Porumbar, o lingjirita de fructe la 250 ml apa, se fierbe 20 de minute ; se beau 2'3 cani pe zi; are efect anti-diareic si detoxifiant; se foloseste in tratarea diareei, gutei, tusei convulsive, bronsitei cronice, hipertensiunii arteriale, cardiopatiei ischemice, dischineziei biliare, artritismului, uremiei, intoxicatiilor etc.
» Mustul din. fructe de Porumbar se foloseste pentru oprirea scurgerii de sange din nas (epistaxis).
» Florile de Porumbar se recolteaza la inceputul infloririi, deoarece mai tarziu petalele se scutura cu usurinta. intrucat sunt asezate solitar\" (cate una ) pe ramuri, se recolteaza floare cu. floare. Florile uscate sunt slab mirositoare si au gust dulceag-astringent. Ele contin glicozizi, flavone, cvercetina, kemferol, glicokemferozide, acizi organici, saruri minerale (indeosebi potasiu si magneziu) s.a.


» Infuzia din flori de Porumbar, o lingurita de flori la 250 ml apa clocotita, are efect detoxifiant (depurativ), diuretic si sedati; se beau 2'3 cani pe zi; combate aceleasi boli ca si deeoctul din fructe.


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor