mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
chirurgie si recuperare chirurgicala


Chirurgia tuberculozei pulmonare
Index » Chirurgia toracica » Chirurgia tuberculozei pulmonare
» Chirurgia video-toracoscopica

Chirurgia video-toracoscopicaEste chirurgia moderna care s-a impus in ultimii ani (ceva mai greu decat in chirurgia abdominala), dar care va fi fara indoiala chirurgia itorului.
Andreassian B. (3) afirma pe buna dreptate ca nu exista nici un dubiu:
"chirurgia toracica tinde sa fie revolutionata odata cu introducerea procedeelor toracoscopice\".
Rolul deotoracoscopiei in diagnosticul afectiunilor pulmonare si pleurale (deci si al celor de natura tuberculoasa) nu mai este contestat de nimeni.
Deocamdata metoda este curent utilizata in tratamentul pleureziilor recidivate tuberculoase, in rezectiile atipice pentru nodulii tuberculosi periferici cu diametrul pana la 4 cm (Lardinois D., 1997). Porkhanov V.A. (53) raporteaza 52 rezectii toracoscopice bilaterale intr-un singur timp.
Yim A.P. (69) raporteaza 36 interventii deo-toracoscopice pentru leziuni tuberculoase (3 de-corticari, 12 rezectii atipice si 5 lobectomii) fara mortalitate poastoperatorie si cu durata medie de spitalizare de 4 zile! Remarca insa ca, deocamdata, rezectia pe aceasta cale este hazardata pentru leziunile tuberculoase.Chirurgia la bolnai multi-drog-rezistenti si la cei cu infectii cu micobacterii atipice
Lucrari de data recenta sustin ca prelungirea tratamentului chimioterapie la bolna MDR este o greseala. Alte lucrari n sa ateste insuficienta chimioterapiei in tratamentul bolnalor infectati cu Mycobacterium aum complex (MAC) sau Mycobacterium xenopi (62, 50).
Concluzia cvasiunanima este ca la toate aceste cazuri singura solutie este tratamentul chirurgical. Interventia de electie la acesti bolna este rezec-tia pulmonara (50, 44). Iseman (29) raporteaza 29 cazuri cu MDR la care a practicat 15 pneumonec-tomii, 14 lobectomii, 2 toracoplastii, negativarea bacteriologica fiind inregistrata la 25 bolna.
Pe acest lot a avut 5 decese postoperatorii. Acelasi autor raporteaza un lot de 57 bolna MDR operati la care a inregistrat 8 decese.
Jouveshomme S. (30) utilizeaza EMP blocat cu bile in 7 cazuri (4 cu MDR, 2 cu Mycobacterium xenopi si 1 cu MAC) cu rezultate satisfacatoare.


Interventia a fost practicata la bolna la care rezectia era contraindicata.
Pomerantz (50) recomanda inaintea efectuarii rezectiei pulmonare la bolna MDR o terapie medicamentoasa corecta 3 luni preoperator si 18-24 luni postoperator, acompaniat de un regim de supraalimentatie.
Complicatiile postoperatorii Ie-a combatut cu succes prin tehnica grefei musculare pediculate. Rezultatele obtinute au fost bune in procent de 90.
Rezultatele tratamentului antituberculos pentru MAC raman dezamagitoare (62). Autorul mai sus citat a practicat 33 rezectii lobare la bolnai infectati cu MAC, forma localizata, cu bune rezultate si fara deces. in consecinta autorul recomanda la acesti bolna rezectia pulmonara cat mai precoce.Tipareste Trimite prin email
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor