mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Cancerul bronhopulmonar
Index » Chirurgia toracica » Cancerul bronhopulmonar
» Cancerul pulmonar

Cancerul pulmonar







Cancerul pulmonar este o forma de cancer destul de agresi si rapid evoluti, care incepe atunci cand anumite celule din plaman incep sa creasca rapid si haotic, fara a putea fi controlate.
Simptomele acestui tip de cancer apar foarte rar intr-un stadiu precoce de evolutie. in cele mai multe cazuri, el se manifesta intr-un stadiu ansat, cand afecteaza deja functionarea normala a plamanului. Problemele respiratorii pot fi printre primele simptome ale cancerului pulmonar.
Cancerul pulmonar ansat se raspandeste la cei mai apropiati noduli limfatici si uneori chiar si la celalalt plaman. Ulterior, raspandirea (metastazarea) se realizeaza si la alte organe ale corpului, cum sunt oasele, creierul sau ficatul.

Cuprins:

Cauzele cancerului pulmonar

Tipuri de cancer pulmonar

Tratamentul cancerului pulmonar


Cauzele cancerului pulmonar

sus sus
Cancerul pulmonar este cauza principală a morţii prin boli canceroase la bărbaţi, în ultima vreme incidenţa crescând foarte mult şi la femei. Există mai multe cauze ale apariţiei cancerului pulmonar, dar fumatul este, de departe, cauza cea mai incriminată. Majoritatea cazurilor de cancer pulmonar sunt legate în mod direct de consumul de tutun. Substanţele dăunătoare din fumul de ţigară, numite cancerigene, distrug celulele din plămâni. Mulţi experţi cred că mai mult de 85% dintre cazurile de cancer pulmonar sunt datorate fumului de ţigară. Folosirea tutunului este cel mai important factor de risc. Mai mult de 80-90% dintre cazurile de cancer pulmonar sunt rezultatul fumatului. Cu cât un fumător fumează mai multe pachete de ţigări pe zi, cu atât riscul dezvoltării cancerului de plămân creşte. Riscul ca o persoană care trăieşte lângă un fumător să se îmbolnăvească de cancer pulmonar este mai mare cu 30% faţă de o persoană care trăieşte într-un mediu cu nefumători.



Femeile riscă mai mult să se îmbolnăvească datorită substanţelor chimice din fumul de ţigară. Prin urmare, ele pot fi predispuse la cancer atât când fumează, cât şi atunci când sunt într-un mediu în care se fumează.
Expunerea la alte substanţe dăunătoare, aşa cum sunt azbestul şi radonul, poate contribui la creşterea riscului de cancer pulmonar. O combinaţie de factori de risc, de exemplu un fumător expus şi la azbest, duce la creşterea semnificativă a riscului îmbolnăvirii de cancer pulmonar. Mai sunt incriminaţi expunerea prelungită la fum şi praf, poluarea accentuată din unele oraşe, precum şi unele boli pulmonare cronice.

Tipuri de cancer pulmonar

sus sus
Sunt două tipuri principale de cancer pulmonar: cancerul pulmonar cu celule mici şi cancerul pulmonar fără asemenea celule. Aceste două tipuri de cancer sunt foarte diferite: au un aspect diferit la microscop, cresc şi se împrăştie în moduri diferite şi sunt tratate diferit.
Cancerul pulmonar fără celule mici este mai des întâlnit faţă de celălalt tip şi deţine 75% din totalul bolnavilor de cancer pulmonar. In general, creşte şi se împrăştie mai încet decât cancerul pulmonar cu celule mici. El cuprinde, la rândul său, diferite subtipuri. Cancerul pulmonar cu celule mici este, din fericire, mai rar. El creşte foarte rapid în majoritatea cazurilor şi se împrăştie şi la alte organe din corp, diagnosticul fiind, de cele mai multe ori, tardiv. Cancerul pulmonar cu celule mici este direct asociat cu fumatul.
Prognosticul unui bolnav diagnosticat cu cancer pulmonar depinde de mai mulţi factori:
■ încadrarea în unul dintre cele două tipuri descrise mai sus;
■ stadiul cancerului pulmonar în momentul diagnosticării;
■ vârsta persoanei şi starea generală de sănătate.

Tratamentul cancerului pulmonar

sus sus
Tratamentul pentru cancerul de plămâni combină următoarele opţiuni terapeutice:


■ intervenţia chirurgicală pentru înlăturarea tumorii;
■ radioterapia (terapia cu radiaţii-doze mari de raze X sau alte raze care distrug celulele cancerigene);
■ chimioterapia (folosind medicamente care distrug celulele cancerigene).
Foarte mulţi oameni care au cancer pulmonar sunt diagnosticaţi doar atunci când cancerul se află deja într-o stare avansată. Doar primele stadii sunt vindecabile pe bază de tratament.
Tratamentul pentru cancerul fără celule mici este diferit faţă de tratamentul pentru cancerul cu celule mici. El creşte şi se împrăştie mai încet; are mai multe stadii care pot răspunde fiecăruia dintre cele trei tratamente precizate mai sus. Operaţia este, de obicei, tratamentul standard şi se poate efectua, începând din stadiul I şi până în stadiul III A. Acest tip de cancer este de obicei tratat prin combinarea celor trei terapii.

Cancerul cu celule mici creşte foarte rapid, în majoritatea cazurilor, şi se răspândeşte în celelalte organe (metastazează). Chimioterapia este tratamentul standard pentru acest tip de cancer pulmonar, cu toate că şi radiaţiile pot ajuta la micşorarea unei tumori care creşte rapid.
Unii bolnavi care sunt în stadii avansate de cancer pulmonar refuză să mai facă tratamentul specific din cauza timpului, a cheltuielilor sau a efectelor secundare care pot apărea în urma tratamentului şi care pot fi mai mari decât beneficiile. Majoritatea tratamentelor pentru cancerul pulmonar au multiple efecte secundare. O persoană care fumează şi care este diagnosticată cu cancer pulmonar îşi poate mări eficienţa tratamentului renunţând la fumat, chiar dacă prognosticul pe termen lung nu este îmbunătăţit semnificativ.


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor