mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Malaria si alte afectiuni cauzate de parazitarea hematiilor
Index » Boli infectioase » Malaria si alte afectiuni cauzate de parazitarea hematiilor
» Tratament malarie

Tratament malarie







Pacientilor din regiunile cu malarie sau celor ce calatoresc in zonele respective si dezvolta febra trebuie sa li se efectueze rapid frotiuri de sange pentru a confirma diagnosticul si pentru a identifica specia parazitului infectant. Pacientii cu malarie severa si cei care nu pot lua medicamente pe cale orala trebuie sa primeasca tratament antimalaric parenteral. Daca exista vreun dubiu in legatura cu starea de rezistenta la medicamente a microorganismului infectant, trebuie administrata chinina sau chinidina. Mai multe medicamente sunt disponibile pentru tratamentul oral, iar alegerea agentului terapeutic este in functie de sensibilitatea probabila a parazitilor infectanti. in ciuda rapoartelor recente prind existenta tulpinilor de P. vax rezistent la clorochina din Oceania, clorochina ramane tratamentul de electie pentru malaria benigna umana. Caracteristicile diferitilor agenti antimalarici sunt prezentate in elul 216-3 si regimurile medicamentoase aprobate de Administratia pentru Alimente si Medicamente din Statele Unite sunt detaliate in elul 216-4.


Malaria severa Gluconatul de chinidina antiaritmic este la fel de eficient ca si chinina si, cum este mai usor disponibil, a inlocuit chinina in tratamentul malariei in Statele Unite. Administrarea chinidinei trebuie sa fie atent monitorizata, pentru a eta disritmiile si hipotensiunea. Nivelurile plasma-tice totale peste 8 ^g/ml, intervalul QT mai mare de 0,6 s sau largimea complexului QRS dincolo de 25% din linia de baza sunt indicatii pentru perfuzia cu ritm lent. In cazul dezvoltarii aritmiei sau hipotensiunii necorecile prin perfuzii saline, tratamentul cu acest medicament trebuie oprit. Chinina este mai sigura decat chinidina si monitorizarea cardiovasculara nu este necesara, cu exceptia situatiei in care pacientul are o boala cardiaca. in unele zone, medicamentele chineze derivate din artemisinin (artemeter si artesunat) au devenit tratamentul de prima linie pentru malaria severa. Acesti agenti sunt rapid eficienti impotriva malariei cu falciparum multirezistent la medicamente si pare sa fie sigur. Ei nu sunt disponibili in Statele Unite.
Malaria severa cu falciparum este o urgenta medicala, necesitand ingrijire intensiva si tratament prompt. Pacientul trebuie cantarit si, daca este comatos, trebuie plasat la pat si trebuie sa i se administreze o doza parenterala unica de fenobarbital (5-20 mg/kg), pentru a preveni convulsiile. Evaluarea frecventa a starii pacientului este esentiala. Medicamentele auxiliare, cum ar fi glucocorticoizii in doze mari, ureea, heparina si dextranul nu au valoare. Alegerea medicamentului antimalaric depinde de cunoasterea sensibilitatii predominante aP. falciparum la antimalarice. Daca nu exista nici un dubiu, trebuie administrata chinina sau chinidina. Deoarece clearance-ul sistemic si volumul aparent de distributie ale acestor alcaloizi sunt reduse marcat, iar legarea de proteinele plasmatice este crescuta in malaria severa, concentratiile sangne obtinute cu o doza data sunt inalte. Limita terapeutica optima pentru chinina in malaria severa nu este cunoscuta cu certitudine, dar concentratiile plasmatice totale intre 8 si 20 ^g/ml sunt eficiente si nu determina toxicitate serioasa. Trebuie administrata o doza initiala de incarcare astfel incat concentratiile terapeutice sa fie atinse cat mai devreme posibil. Daca pacientul se mentine in stare grava sau in insuficienta renala acuta timp de mai mult de 2 zile, dozele de intretinere trebuie reduse cu 30-50%, pentru a preveni acumularea toxica a medicamentelor. Dozele initiale nu trebuie niciodata scazute. Daca se administreaza clorochina, scaderea dozei nu este necesara nici in insuficienta renala. Cu conditia sa poata fi practicata in siguranta, exsanghinotransfuzia este indicata pentru pacientii cu nivel inalt al parazitemiei (> 15%) si disfunctie de organ tal. Exsanghinotransfuzia trebuie considerata la pacientii cu boala severa, cu un nivel al parazitemiei intre 5 si 15%.
Cand pacientul este inconstient, nivelul glicemiei trebuie masurat la fiecare 4-6 ore si valorile sub 2,2 mmol/1 (40 mg/dl) trebuie tratate prompt cu glucoza intravenos. Toti pacientii tratati cu chinina sau chinidina intravenos trebuie sa primeasca perfuzie continua cu glucoza 5 sau 10%. Numarul de paraziti si nivelul hematocritului trebuie masurate la fiecare 6-l2 ore. Anemia se dezvolta rapid; daca nivelul hematocritului scade sub 20%, atunci trebuie transfuzat lent sange integral (preferabil proaspat) sau concentrat celular, cu urmarirea atenta a starii circulatorii si utilizarea judicioasa a dozelor mici de diuretic, pentru a preveni supraincarcarea lichidiana. Exsanghinotransfuzia trebuie insistent avuta in vedere pentru pacientii cu un nivel inalt al parazitemiei (> 10%) si stare mentala alterata. Functia renala trebuie controlata zilnic. Echilibrarea balantei lichidiene este dificila in malaria severa, datorita liniei fine distinctive dintre suprahidratare (care conduce la edem pulmonar) si deshidratare (care contribuie la afectarea renala). Daca este necesar, trebuie masurata presiunea de inchidere in artera pulmonara, iar aceasta trebuie mentinuta la un nivel scazut - normal. indata ce pacientul poate fi hidratat per os, terapia orala trebuie sa substituie tratamentul parenteral.
Malaria necomplicata Infectiile determinate de P. vax, P. malariae, P. ovale si tulpini de P. falciparum cunoscute ca sensibile trebuie tratate cu clorochina oral (25 mg baza/kg). in Africa, tulpinile rezistente la clorochina sunt in general sensibile la sulf adoxina - pirimetamina. Unde exista rezistenta, de asemenea, si la ultima combinatie se va folosi fie chinina plus tetraciclina/doxiciclina, fie meflochina; tetraciclina si doxiciclina nu trebuie administrate femeilor grade sau copiilor cu varsta sub 8 ani. Chinina orala este extrem de amara si obisnuit produce cinconism, un complex de simptome cuprinzand tinitusul, surzenie pentru tonurile inalte, greata, varsaturi si disforie. Complianta este slaba pentru regimurile de 5-7 zile necesare pentru acest medicament. Meflochina poate fi administrata in doze de 25 mg/kg (15 mg/kg urmata dupa 8-l2 ore de 10 mg/kg). Desi rezistenta semnificativa


la meflochina a fost documentata in Thailanda, Burma, Vietnam si Cambodgia, acest agent este in general eficient impotriva tulpinilor multirezistente de P. falciparum.
Pacientii trebuie monitorizati pentru varsaturi timp de o ora dupa administrarea oricarui medicament antimalaric oral. Tratamentul simptomatic cu spalarea cu apa calduta si administrarea de acetaminofen scade febra si reduce astfel tendinta pacientului de a varsa aceste medicamente. Reactiile minore ale sistemului nervos central (greata, ameteala, tulburarile de somn) sunt frecvente. Incidenta reactiilor neuropsihiatrice serioase la tratamentul cu meflochina este de aproximativ 1 la 1.000. Toate chinolinele antimalarice (clorochina, meflochina si chinina) exacerbeaza hipotensiunea ortostatica asociata cu malaria si sunt mai bine tolerate de catre copii fata de adulti. Femeile grade, copin mici, pacientii incapabili sa tolereze terapia orala si subiectii neimuni (de ex., calatorii) cu suspiciune de malarie trebuie spitalizati. Daca exista orice dubiu prind identitatea speciei malarice infectante, trebuie administrat tratamentul pentru malaria cu falciparum. Un frotiu sangn negativ nu exclude malaria; frotiurile in picatura groasa vor fi examinate dupa 1-2 zile pentru a exclude diagnosticul. La subiectii neimuni cu malarie se va practica zilnic numararea de paraziti, pana cand frotiurile in picatura groasa indica eliminarea parazitului. Daca nivelul parazitemiei nu scade sub 25% din valoarea de la spitalizare in 48 de ore, sau daca parazitemia nu a fost inlaturata dupa 7 zile (si complianta este presupusa), este probabila rezistenta medicamentoasa si regimul trebuie schimbat. Chinina (sau chinidina) si tetraciclina trebuie rezervate infectiilor multire-zistente dar, daca a fost contactata malaria cu falciparum dintr-o zona cu sensibilitate cunoscuta, atunci tratamentul cu clorochina, sulfadoxin - pirimetamina sau meflochina este preferabil, deoarece acesti agenti sunt mai bine tolerati si mai simplu de administrat.
Primachina (0,3 mg baza/kg; 15 mg baza, doza la adult) trebuie administrata zilnic timp de 14 zile la pacientii cu infectii cu P. vax sau P. ovale, dupa ce testele de laborator pentru deficitul de G6PD s-au dovedit negative. Doze de 22,5-30 mg sunt recomandate pentru infectiile dobandite in Asia de Sud-Est si Oceania. Daca pacientul prezinta o forma usoara de deficit de G6PD, primachina poate fi administrata in doza de 0,6 mg baza/kg (maxim 45 mg) saptamanal, timp de 8 saptamani.

COMPLICATII Insuficienta renala acuta Daca nivelul azotemiei sau al creatininei creste in ciuda rehidratarii corespunzatoare, administrarea de lichide trebuie limitata pentru a preveni supraincarcarea volemica. Indicatiile pentru dializa sunt aceleasi ca cele pentru celelalte forme hipercaolice ale insuficientei renale acute ( modulul 270). Chiar cu dializa peritoneala adecvata, infectiile bacteriene secundare sunt frecvente la tropice si sunt preferate hemodializa sau hemofiltrarea. Anumiti pacienti elimina cantitati mici de urina, suficiente pentru a permite controlul echilibrului hidroelectrolitic si pot fi tratati conservator, in lipsa aparitiei altor indicatii pentru dializa. De regula, functia renala se amelioreaza in decurs de zile, dar recuperarea completa poate sa dureze saptamani.
Alte complicatii Pacientilor care prezinta sangerare spontana trebuie sa li se administreze sange proaspat si tamina K pe cale intravenoasa. Convulsiile trebuie tratate cu benzodia-zepine intravenos sau rectal. Pneumonia de aspiratie trebuie suspectata la orice pacient inconstient cu convulsii, in mod special daca acesta prezinta hiperventilatie persistenta. Trebuie administrati agenti antimicrobieni intravenos si oxigen si trebuie practicata toaleta pulmonara. Infectiile sistemice cu Salmonella sunt frecvente la copin africani cu malaria falciparum. Hipogli-cemia sau septicemia cu agenti gram-negati trebuie suspectata la orice pacient a carui stare generala se deterioreaza brusc fara nici o cauza edenta in decursul tratamentului antimalaric.



Tipareste Trimite prin email




});
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Boli infectioase:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai