mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Boli diverticulare, vasculare si alte afectiuni ale intestinului si peritoneului
Index » Afectiuni ale aparatului digestiv » Boli diverticulare, vasculare si alte afectiuni ale intestinului si peritoneului
» Boala diverticulara

Boala diverticulara







Dirticulii pot fi congenitali sau dobanditi si pot afecta intestinul subtire sau gros. Dirticulii congenitali constau in hernierea peretelui intestinal pe intreaga grosime, in timp ce dirticulii dobanditi, mai frecnt intalniti, constau in hernierea mucoasei prin stratul muscular, in general la locul de penetrare a unei artere nutriti.

DIVERTICULII INTESTINULUI SUBTIRE
Dirticulii pot aparea in orice portiune a intestinului subtire; totusi, cu exceptia dirticulului Meckel, majoritatea sunt localizati in duoden si jejun. Cel mai adesea, dirticulii sunt asimptomatici si sunt descoperiti intamplator la examenul baritat al tractului gastrointestinal superior. Totusi, ocazional, ei pot produce simptome fie datorita cinatatii anatomice cu alte structuri sau, rar, datorita inflamatiei sau sangerarii.


Dirticulii duodenali apar izolat pe suprafata mediala a celei de-a doua portiuni a duodenului. La majoritatea pacientilor, ei nu produc simptome. Rareori, se pot prezenta ca dirticulita acuta, cu durere abdominala, febra, sangerare gastrointestinala sau, cel mai rar, perforatie. Dirticulii periampulari se asociaza ocazional cu colangita sau pancreatita. Dirticulii jejunali, desi mai putin comuni, pot fi de asemenea sediul unei inflamatii acute, al unei sangerari sau al unei perforatii ce determina abces sau peritonita.
Dirticulii jejunali multipli pot fi asociati cu malabsorbtie prin proliferare bacteriana excesiva in interiorul dirticulilor, la fel ca si in alte situatii, in care staza intestinala (de exemplu ansele oarbe) permite proliferarea bacteriana. Consecintele proliferarii bacteriene cu leziunea consecutiva a mucoasei, deconjugarea sarurilor biliare si malabsorbtia vitaminei B12 sunt discutate in modulul 285.
Dirticulul Meckel, un duet omfalomezenteric persistent, este cea mai frecnta anomalie congenitala a tractului digestiv, fiind gasita la aproximativ 2% dintre autopsiile la adulti. Dirticulul are deschidere larga, aproximativ 5 cm lungime, si apare pe fata antimezenterica a ileonului, cel mai adesea situat la mai putin de 100 cm de valva ileocecala. Sacul dirticular poate fi captusit cu mucoasa ileala normala (aproximativ 50%) sau poate contine mucoasa gastrica, duodenala, pancreatica sau colonica. Desi rar simptomatic dupa varsta de 5 ani, dirticulul Meckel poate produce hemoragie, inflamatie si obstructie la copii si adolescenti.


Hemoragia survine aproape exclusiv inainte de varsta de 10 ani si invariabil este consecinta ulceratiei peptice a mucoasei ileale adiacente unui dirticul Meckel captusit cu mucoasa gastrica. Diagnosticul poate fi silit prin scintigrafie abdominala dupa injectare de technetium, care este captat de mucoasa gastrica ectopica a dirticulului. Nu sunt neobisnuite rezultatele fals negati si fals poziti ale acestei scintigrame; de aceea, trebuie atent evaluate si alte date clinice si de laborator inainte de a recomanda interntia chirurgicala. La copin mari si la adultii tineri, inflamatia dirticulului poate mima apendicita acuta. De asemenea, poate aparea o obstructie mecanica daca dirticulul se invagineaza in lumenul intestinal sau se rasuceste in jurul unui rest fibros al duetului omfalomezenteric care se intinde de la dirticul la peretele abdominal. Tratamentul oricareia dintre aceste complicatii ale dirticulului Meckel consta in rezectia chirurgicala.




Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor