mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Ciroza si afectiuni hepatice induse de alcool
Index » Afectiuni ale aparatului digestiv » Ciroza si afectiuni hepatice induse de alcool
» Alte sechele ale cirozei

Ciroza si afectiuni hepatice induse de alcool


Ciroza reprezinta o entitate definita morfopatologic, ce se asociaza cu un spectru de manifestari clinice caracteristice. Caracteristicile morfopatologice cardinale reflecta lezarea cronica ireversibila aparenchimului hepatic si cuprind fibroza extensiva asociata cu formarea de noduli regenerativi. Aceste caracteristici rezulta din necroza hepatocitara, colapsul retelei de reticulina de sustinere, cu depunerea ulterioara de tesut conjunctiv, distorsiuni ale patului vascular si regenerarea nodulara a parenchimului hepatic ramas. Procesul patologic trebuie vazut ca o cale finala comuna a multor tipuri de leziuni hepatice cronice. Caracteristicile clinice ale cirozei deriva din alterarile morfologice si adesea reflecta severitatea lezarii hepatice mai degraba decat etiologia bolii de ficat preexistente. Pierderea functiei masei celulelor hepatice poate conduce la icter, edeme, coagulopatii si la o varietate de tulburari metabolice; fibroza si modificarile vasculare conduc la hipertensiune portala, respectiv la sechelele acesteia, incluzand varicele gastro-esofagiene si splenomegalia. Ascita si encefalopatia hepatica rezulta atat datorita insuficientei hepatocelulare, cat si datorita hipertensiunii portale. Clasificarea variatelor tipuri de ciroza, bazata numai pe etiologie sau morfologie, este nesatisfacatoare. Un singur tip morfopatologic poate rezulta in urma actiunii unor agenti lezionali variati, in timp ce acelasi fel de agent lezional poate produce mai multe tipuri morfopatologice. Cu toate acestea, majoritatea tipurilor de ciroza pot fi util clasificate folosind o combinatie de entitati definite etiologic si morfologic, dupa cum urmeaza: (1) alcoolica, (2) criptogenica si postvirala sau postnecrotica, (3) biliara, (4) cardiaca, (5) metabolica, mostenita si indusa medicamentos si (6) de alte cauze. Acest capitol ia in considerare diferitele tipuri de ciroza.


Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor