mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Tulburari ale metabolismului hepatic
Index » Afectiuni ale aparatului digestiv » Tulburari ale metabolismului hepatic
» Metabolismul lipidic

Tulburari ale metabolismului hepatic


Ficatul joaca un rol central in mentinerea homeostaziei. De aceea, nu este surprinzator faptul ca dezvoltarea unor afectiuni hepatice importante din punct de vedere clinic este acompaniata de diverse tulburari metabolice. Desi anumite functii sunt mai sensibile decat altele, ficatul are rezerve considerabile, astfel incat leziuni celulare minime sau chiar moderate pot sa nu fie reflectate de schimbari metabolice masurabile. Totusi pot fi observate diferite defecte depinzand de natura si extinderea leziunii initiale. Functiile biochimice in care ficatul joaca un rol major includ (1) metabolismul intermediar al aminoacizilor si carbohidratilor, (2) sinteza si degradarea proteinelor si glicoproteinelor, (3) metabolismul si degradarea hormonilor si medicamentelor si (4) reglarea metabolismului lipidelor si colesterolului. Tulburarile acestor functii sunt discutate in conexiune cu aparitia lor in diferitele forme ale afectiunilor parenchimului hepatic. Modificarile metabolismului bilirubinei, sarurilor biliare si porfirinei sunt discutate in alta parte (capitolele 45, 285 si 343). Tulburarile metabolice sunt mai evidente la pacientii cu afectiuni hepatice avansate si manifestarile sunt similare, indiferent de etiologia leziunii initiale. Intr-o masura diferita, modificari similare se pot observa la pacienti cu hepatita cronica severa, ciroza micronodulara si ciroza postnecrotica. Deoarece multe functii ale ficatului pot fi afectate in grade diferite la anumiti pacienti, nici un test luat separat nu poate masura in mod efectiv starea de functionare globala a ficatului. Interpretarea corecta a testelor functiilor hepatice este discutata in capitolul 292.


Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor