Ulcerul peptic si afectiuni conexe
Index
»
Afectiuni ale aparatului digestiv
»
Ulcerul peptic si afectiuni conexe
»
Sindromul zollinger-ellison (gastrinomul)
Ulcerul peptic si afectiuni conexe
Ulcerul peptic este o leziune mucoasa a stomacului sau duodenului in care acidul si pepsina joaca roluri patogenice majore. Formele principale ale ulcerului peptic sunt ulcerul duodenal (UD) si ulcerul gastric (UG), ambele fiind afectiuni cronice cauzate adesea de bacteria Helicobacter pylori. Helico-bacter pylori este, de asemenea, un factor de risc important pentru cancerul gastric si anumite tipuri de limfom gastric. Termenul de ulcer peptic, de asemenea, presupune ulcerele gastrice si ulcerele duodenale asociate cu stress-ul sau consumul de medicamente, cel mai adesea aspirina si alte antinflamatorii nesteroidiene (AINS). Si ulcerul asociat sindromului Zollinger-Ellison (SZE), determinat de tumori secretante de gastrina ale celulelor insulare pancreatice (gastrinoame), este, de asemenea, considerat o forma de ulcer peptic.
Desi cunostintele actuale despre cauzele ulcerului peptic sunt incomplete, informatiile disponibile stabilesc rolul central al H. pylori si rolul necesar al acidului clorhidric si al pepsinei. Dezvoltarea ulcerului depinde de balanta dintre factorii agresivi (in principal secretia de pepsina si acid clorhidric) si factorii care realizeaza apararea sau rezistenta mucoasei fata de ulceratie. Ulcerul peptic apare atunci cand efectele corozive ale acidului si pepsinei depasesc efectele protectoare ale mecanismelor de aparare ale mucoasei gastroduodenale.
in trecut, conceptele privind patogenia ulcerului peptic s-au concentrat asupra rolului acidului si pepsinei, dar observatii recente sugereaza ca multe dintre tulburarile secretiei acide gastrice inregistrate la pacienti cu ulcer peptic pot fi o consecinta directa a infectiei cu H. pylori. Fara indoiala intelegerea fiziologiei gastrice ramane de baza in explicarea patogeniei ulcerului.