mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Componentele fructelor
Index » Dieta nutritie » Fructe » Componentele fructelor
» Celuloza

Celuloza





Celuloza este un polizaharid cu un grad inalt de polimerizare, format din 3 000 '6 000 molecule de glucoza; ea se gaseste in peretii celulari. Proportia celulozei in fructe\'este de 0,3 ' 5,6%. Mai multa celuloza contin macesele, mosmoauele, coarnele, coacazele, murele, zmeura, perele, prunele si caisele, iar mai sarace in celuloza simt visinele, ciresele s.a. Bolnavii de gastrita, de ulcer gastro-intestinal si de enterocolite tolereaza mai greu componenta celulozica a fructelor.

Pana nu demult specialistii in nutritie considerau prezenta celulozei in produsele alimentare ea un factor negativ, care micsoreaza coeficientul de utilizare a hranei, indeosebi a materialului azotat, facand ca o parte din cantitatea de azot ingerata sa se elimine in fecale. Datorita acestei opinii, industria alimentara s-a orientat spre tehnologii care sa diminueze cat mai mult sau sa elimine substantele de balast, inclusiv celuloza. in urma acestei orientari s-a constatat insa o crestere a afectiunilor intestinale (constipatii cronice, apendicita), a bolilor cardio-vaseulare, dereglarea meolismului bila-saruri minerale etc. Pe baza ultimelor cercetari, s-a renuntat la aceasta optica si se fabrica produse alimentare imbogatite in celuloza.

Fructele sunt o sursa importanta de celuloza, cu o structura mai fina, in atie cu celuloza din cereale, si care trece mai usor prin intestin, sub forma de hidrocoloid.In getale, celuloza se gaseste combinata cu substante pectiee, formand complexul pecto-celuloza.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor