mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Bolii renale
Index » Boli » Bolii renale
» Azotemia postrenala

Azotemia postrenala





Obstructia tactului urinar este raspunzatoare de mai putin de 5% din cazurile de insuficienta renala acuta, dar este de obicei rersibila si trebuie exclusa la inceputul evaluarii (ura 47-l). Deoarece un singur rinichi este capabil sa mentina un clearance adecvat, insuficienta renala acuta prin obstructie necesita fie obstructia uretrei sau a colului cal sau a ureterelor bilateral, fie obstructia unilaterala la un pacient cu un singur rinichi functional. Obstructia este diagnosticata de obicei prin prezenta dilatatiei ureterale la ecografia renala. Totusi, la inceputul evolutiei obstructiei sau daca ureterele nu se pot dilata (cum ar fi incastrarea lor intr-o tumora pelvina), ecografia poate fi negativa. -> Conditiile urologice specifice care determina obstructie sunt discutate in modulul 280.
Oliguria si anuria Oliguria se refera la un debit urinar < 500 ml in 24 h, iar anuria este absenta completa a formarii urinii. Anuria poate fi determinata de obstructia totala atractului urinar, ocluzia totala a arterelor sau nelor renale si soc (manifestat prin hipotensiune sera si vasoconstructie renala intensa). Necroza corticala, NTA si glomerulonefrita rapid progresiva pot determina ocazional anurie. Oliguria poate acompania orice cauza de insuficienta renala acuta si da un prognostic mai grav pentru recuperarea renala in toate situatiile, cu exceptia azotemiei prerenale. Nonoliguria se refera la un debit urinar > 500 ml/zi la pacientii cu azotemie acuta sau cronica. In NTA nonoligurica, perturbarile balantei potasiului si hidrogenului sunt mai putin sere decat la pacientii oligurici, iar renirea la functia renala normala este de obicei mai rapida.


Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor