mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Bolii renale
Index » Boli » Bolii renale
» Insuficienta renala

Insuficienta renala







Acidoza hipercloremica din insuficienta renala moderata este transformata in cele din urma in acidoza cu GA mare in cadrul insuficientei renale avansate. Filtrarea si reabsorbtia scazute ale anionior organici contribuie la patogeneza. Pe masura ce boala renala progreseaza, numarul nefronilor functionali dene insuficient pentru a face fata productiei nete de acizi. Acidoza uremica este caracterizata deci printr-o scadere a ratei productiei de NH4+, determinata in principal de scaderea masei renale. [HCO3 ] coboara rar sub 15 mmoli/L si GA depaseste rar 20 mmol/L. Retentia de acid in insuficienta renala cronica este tamponata de sarurile alcaline de la nivelul oaselor. in ciuda retentiei semnificative de acid (mai mult de 20 mmoli/zi), [HCO3 ] seric nu scade mai mult, indicand participarea unor sisteme tampon din afara timentului extracelular. Acidoza meolica cronica determina o scadere semnificativa a masei osoase data de reducerea carbonatului de calciu osos. Acidoza cronica creste de asemenea excretia urinara de calciu, proportional cu retentia cumulativa de acid.

TRATAMENT
Atat acidoza uremica, cat si acidoza hipercloremica din cadrul insuficientei renale necesita tratament oral cu alcalii pentru a mentine [HCO3 ] intre 20 si 24 mmoli/L. Acest lucru se poate realiza cu o cantitate mica de alcalii (1,0 pana la 1,5 mmoli/Kg corp/zi). Este cunoscut faptul ca administrarea de alcalii prene efectele daunatoare ale balantei H+ asupra oaselor. Citratul de sodiu (solutia Shohl) sau letele de NaHCO3 sunt saruri cu un efect alcalinizant egal. Citratul creste absorbtia de aluminiu din tractul gastroin-testinal si nu trebuie administrat niciodata impreuna cu antiacide care contin aluminiu, din cauza riscului de intoxicatie cu aluminiu. Cand hiperpotasemia este prezenta se adauga furosemid (60-80 mg/zi).




Tipareste Trimite prin email




});
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor