mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Substante toxice
Index » Tulburari psihiatrice » Substante toxice
» Litiul

Litiul







Este cel mai adesea disponibil sub forma de saruri, carbonat sau citrat. Litiul se poate substitui cationilor celulari (K+ si Na+), interferand cu activarea adenilatciclazei, inhiband eliberarea neurotransmitatorilor (norepinefrina) si reducand activitatea ATP-azei Na+-K+.
Medicamentul se absoarbe rapid din tractul gastrointestinal si atinge nilul maxim dupa 2-4 ore de la ingestie (mai tarziu in cazul supradozarii si al preparatelor cu eliberare prelungita). Se leaga nesemnificativ de proteinele plasmatice si are un volum de distributie de aproximativ 0,6 l/kg corp. Eliminarea se face in principal (95%) prin filtrare glomerulara, urmata de o reabsorbtie tubul ara semnificativa (80%) la nilul tubilor proximali. Clearance-ul litiului este accentuat prin alcalinizarea urinei si este diminuat prin hipovolemie si hiponatremie. Timpul de injumatatire serica este de 18-36 ore; nilul terapeutic este de 0,6-l,2 mmol/1.
Manifestari clinice Efectele intoxicatiei se evidentiaza la 1-4 ore dupa ingestie acuta, dar debutul poate fi insidios in intoxicatia cronica. Semnele gastrointestinale includ greata, varsaturile si diareea, efectele neuromusculare sunt slabiciunea, fasciculatiile si miscarile musculare spasmodice; manifestarile SNC includ ataxia, tremorul, miocloniile, coreoatetoza, convulsiile si coma; manifestarile cardiovasculare sunt aritmiile si hipotensiunea. Se poate produce hipertermie. Anomaliile de laborator sunt leucocitoza, hiperglicemia, albuminuria, glicozuria si diabetul insipid nefrogen. Modificarile ECG constau in tahicardie sinusala sau bradicardie, unde T aplatizate sau inrsate, bloc atriontricular si prelungirea intervalului QT. in intoxicatiile cronice, semnele si simptomele se manifesta la concentratii serice mai mici fata de cele din intoxicatia acuta.


Diagnostic Litiul nu este detectat prin teste de rutina, deci masurarea nilului seric trebuie solicitata in mod specific. In intoxicatia cronica, concentratii intre 3 si 4 mmol/1 se pot asocia cu manifestari toxice sere. in accidentele acute, nilul seric poate depasi 8 mmol/1, in pofida simptomatologiei minime. Nilurile serice ar trebui masurate in serie, deoarece absorbtia poate fi prelungita, ca urmare a supradozarii.

TRATAMENTIn decursul a 2-4 ore de la ingestie va fi efectuata decontaminarea gastrointestinala. Litiul este slab adsorbit pe suprafata carbunelui medicinal. Deoarece majoritatea pacientilor prezinta in mod spontan varsaturi, spalatura si irigatia intestinala sunt metodele de tratament alese in special pentru formele cu eliberare sustinuta. Terapia de sustinere include tratamentul standard al convulsiilor, depresiei SNC, hipoten-siunii si aritmiilor. Pacientii simptomatici care au concentratii serice mai mari de 2 mmol/1 necesita perfuzare de ser fiziologic, pentru a corecta deshidratarea si a asigura un debit urinar fiziologic. Diureza si alcalinizarea urinara sunt recomandate pentru accelerarea eliminarii renale a litiului. Hemodializa este indicata in intoxicatii sere, cu niluri serice mai mari de 3 mmol/1. Poate fi necesara repetarea sau prelungirea ei, datorita rebound-ului concentratiilor serice dupa oprirea hemodializei.





Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor