mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Substante toxice
Index » Tulburari psihiatrice » Substante toxice
» Alcoolul izopropilic

Alcoolul izopropilic







Intra in compozitia alcoolului pentru frectii, solventilor, lotiunilor after-shave, antigelului si a substantelor pentru curatat geamuri. Meolitul sau, acetona, se gaseste in solventi, substante pentru curatat si dizolvanti pentru unghii. Alcoolul izopropilic se absoarbe rapid din stomac si plamani, dar minim prin piele. Se distribuie in apa organismului si are un volum de distributie de 0,6 l/kg corp. Timpul sau de injumatatire variaza intre 3 si 6 ore. Este meolizat hepatic de catre alcool dehidrogenaza in acetona, care este excretata renal si pulmonar si are un timp de injumatatire de 20-30 ore. Pana la 20% este excretat nemodificat, urinar. Alcoolul izopropilic si acetona au afecte depresoare SNC de 2 ori mai mari decat etanolul.
Simptomatologie clinica Efectele se instaleaza la 30 de minute de la ingestie si constau in varsaturi, disconfort abdominal si hematemeza uneori. Se poate identifica un miros caracteristic de alcool pentru frectii. Manifestarile SNC includ cefalee, ameteli, confuzie si excitatie. In intoxicatiile severe se pot intalni obnubilarea, coma, depresia respiratorie, hipotermia si hipotensiunea. Se poate produce hipoglicemie. Alcoolul izopropilic poate produce o falsa crestere a creatininei serice. O acidoza cu deficit anionic mediu se poate intalni in intoxicatia cu alcool izopropilic, cetonemie, dar si o crestere a osmola-litatii serice poate fi prezenta.


Diagnostic Masurarea nivelului seric trebuie ordonata specific, deoarece screeningurile de rutina nu detecteaza alcoolul izopropilic sau acetona. Concentratii de 8-l7 mmol/1 (50-l00 mg/dl) produc letargii,concentratii mai mari de 25-33 mmol/1 (150-200 mg/dl) se asociaza cu coma, iar cele mai mari de 66-84 mmol/1 (400-500 mg/dl) sunt potential letale.

TRATAMENT
Decontaminarea gastrointestinala trebuie instituita de urgenta. Carbunele medicinal este ineficient pentru absorbtia semnificativa a toxicului. Spalatura gastrica poate fi de ajuns. Masurile de sustinere constau din reechilibrare hidro-electrolitica si acido-bazica, in scopul corectarii deshidratarii, socului si acidozei. Alcoolul izopropilic si acetona sunt indepartati eficient din organism prin hemodializa. Aceasta trebuie luata in considerare la pacientii cu niveluri situate in zona potential letala sau la cei cu evolutie nesatisfacatoare prin tratament conservati



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor