mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Patologia sistemului limfatic
Index » Patologia vasculara periferica » Patologia sistemului limfatic
» Tumorile benigne - limfangiomul

Tumorile benigne - limfangiomul







Limfangiomul este o tumora benigna a vaselor limfatice care debuteaza in copilarie, localizat in ordinea frecntei la baza gatului, in mezenter, centura scapulara, membrul superior, inferior, intraosos etc. Este o malformatie congenitala care se poate dezvolta sub forma chistica, carnoasa sau capiIara, cu mare potential de recidiva postoperatorie. Forma chistica dezvoltata la baza gatului - higroma - debuteaza in copilarie ca o formatiune tumorala latero-carvicala elastica sau fluctuenta, nedureroasa, evolueaza spre aspecte monstruoase cu consecinte asupra structurilor anatomice din regiune pe care ie disloca si pe care le poate comprima. La punctie se recoleateaza un lichid clar, usor galbui cu proteine crescute (15-40 g %o fara aspect chilos). Lichidul extirpat se reface in cateva zile. Injectand substanta de contrast in acest chistul canalului toracic" class="alin2">chist se poate obtine desenul formei acestuia, insa fara a putea decela sursa de alimentare sau caile de golire. Tratamentul este chirurgical si consta in extirparea larga, cat mai completa a peretelui propriu cu recomandarea ca bontul restant sa ramana larg deschis astfel, lichidul ce s-ar putea reacumula in pseudosacul neo-format sa poata fi rezorbit de limfaticele din tesutul conjunctiv limitrof. in momentul refacerii sacului, chistul isi reia evolutia


Limfangiomul mezenteric este o forma chistica dezvoltata la baza mezenterului, evolueaza spre cavitatea abdominala, fara simptome la debut si cu simptome nespecifice pe parcurs. La palparea abdominala se poate percepe o formatiune tumorala care a determinat cresterea in volum a abdomenului cu simptomele subiecti ale unui continut lichidian inchistat (confirmare ecografica), cu slabire marcata in greutate, subdezvoltare somatica, cu edeme limfatice asimetrice ale membrelor inferioare sau cu edeme hipoproteice. Continutul chistului poate fi chilos, chiliform sau limfatic. Chisturile cu continut limfatic ar putea aa punctul de plecare in retroperitoneu in limfaticele lombare. Chisturile chiloase/chiliforme se pot rupe in cavitatea peritoneala - ascita. in unele cazuri, ruperea acestor chisturi poate evolua cu simptomele acute ale unui sindrom de iritatie peritoneala. Tratamentul este chirurgical si consta in extirparea larga a chistului si uneori cu extirparea segmentului de intestin subtire decelat sau presupus vinovat de acumularea continutului chistic.
Limfangiomul cu alta localizari (centura scapu-lara, pelvina, membre perete toracic, abdominal) are o structura carnoasa - capilara fara o delimitare de tesuturile in care se dezvolta, infiltrand aceste tesuturi. Poate fi intalnit in literatura sub termenii improprii de limfedem suspendat. Debuteaza insidios in hipoderm, se dezvolta infiltrandu-l nesistematizat cu prelungiri numeroase, uneori spre derm, realizand flictene la suprafata tegumentelor. Prin punctia acestora sau dupa ruperea lor se scurge un lichid clar usor galbui, cu proteinele in


cantitate de 10-30 g%o. Mai rar si foarte rar se insotesc de limfedeme distale. La compresiunea digitala aceste flictene se golesc de continut. Lipiodolul ultrafluid injectat intralimfatic (dorso-pedios, dorso-carpian) nu decelaza conexiuni cu limfangiomul. Lipiodolul injectat in flictenele limfangiomului nu identifica conexiuni cu limfaticele limitrofe sau cu limfo-nodulii regionali si nu intotdeauna sau niciodata nu opacifiaza toate prelungirile tumorale. Astfel, se apreciaza ca manevra nu este utila pentru identificarea intinderii in derea extirparii operatorii complete. in schimb, injectarea cu sol. albastru Evans 2% (1-2 ml), distal de limfangiom cu 12-24 ore preoperator coloreaza in albastru bleu structurile si continutul acestei tumori. Manevra poate fi utila pentru orientarea larga intraoperatorie in derea unei extirpari complete. Formatiunile ramase (microscopice) pot sa genereze recidi. Suprafetele tegumentare mari ocupate de limfangioame pot fi acoperite cu . grefe de tegumente sau cu tegumentele limitrofe dupa extinderea acestora pe expandoare imtate anterior subcutanat.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor






  Sectiuni Patologia vasculara periferica:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai