Perturbarea functiei circulatorii limfatice periferice poate surni prin trei grupuri principale de alterari: 1)-Alterarea filamentelor de ancorare a celulelor endoteliale ale capilarului limfatic la elementele celulare ale tesutului conjunctiv care determina reducerea pana la abolire a rezorbtiei in capilarul limfatic; procesul ge;iereaza limfedem primar hipo-plazic distal congenital, 2) Alterarea structurilor (receptori neurologici) nervoase getati determina perturbarea succesiunii de vasodilatatie proximala, vasodilatatie ce precede in mod normal contractia distala in trunchiurile limfatice. in absenta vasodilatatiei, a largirii proximale, vasoconstrictia tronculara haotica distala poate induce vasoplegia tronculara limfatica cu largirea si alungirea acestor vase. in consecinta, survine o staza prelungia tronculara intra-limfatica, staza ce se repercuta asupra rezorbtiei capilarei limfatice, procese generatoare de edem inter-stitial extracelular - in spatiile prelimfatice - lim-fedem primar distal hiperpalzic; 3) Prezenta unui obstacol pe traiectul limfatic determina o staza distala in amonte; la inceput intralimfatica si aceasta la randul sau se repercuta asupra teritoriului pre-limfatic - in lichidul interstitial. Un obstacol pe trunchiurile de limfa poate sa determine un proces de staza pentru 1-2 saptamani. Acest obstacol poate fi depasit prin dezvoltarea unei circulatii colaterale sau dupa dezvoltarea vaselor limfatice de neoformatie, in procesul de cicatrizare secundara unui traumatism. Un obstacol ce survine la nilul unor statii limfo-nodale este depasit mai anevoios in special cand acesta are cauze complexe: invazie tumorala, ablatie chirurgicala, limfo-nodala, rongenterapie asupra a-cestor regiuni sau procese de fibroscleroza primare sau secundare limfo-nodale (erizipel recidivant).
Perturbarea circulatiei limfatice induce lent un edem hiperproteic, un edem bogat in proteine si in care se gaseste o crestere a acidului hialuronic (16). in acest mediu se dezvolta un proces amplu de fibroscleroza, proces care confera edemului limfatic particularitatile clinice.In consecinta,
edemul limfatic clinic se constituie lent in cursul a mai multor saptamani si, in nici un caz pe parcursul a catorva zile sau ore ca in cazul edemelor inflamatorii, infectioase, noase. Debuteaza in punctele cele mai distale in cazul limfede-melor primare, edeme care se constituie in absenta unor obstacole pe traiectul structurilor limfatice. in limfedemele secundare, debutul are loc proximal in imediata cinatate a obstacolului de unde evolueaza spre periferie si pana la cele mai indepartate puncte ale periferiei, la nilul degetelor.