mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Patologia chirurgicala a glandelor paratiroide
Index » Patologia chirurgicala a glandelor endocrine » Patologia chirurgicala a glandelor paratiroide
» Investigatii radiologice

Investigatii radiologice





Radiografiile cercale simple pot edentia calci-fieri paratiroidiene, iar in cazul unor tumori voluminoase, deplasari sau compresiuni traheale, iar cele toraco-pulmonare pot fi utile in depistarea unei localizari mediastinale.
Radiografiile scheletului evdentiaza modificarile caracteristice HPP-osteoporoza difuza, zone de osteita fibroasa chistica, chisturi osoase, fracturi patologice.
Craniul are un aspect "mancat de molii\", coloana sufera o decalcifiere importanta si tasari vertebrale care conduc la cifoscolioze. in treimea externa a claculei, ca si la nivelul falangelor medii si terminale, se descriu resorbtii osoase marcate. Apar, de asemenea, tumori osteoclastice la nivelul mandibulei, metacarpienelor, metatarsienelor si epi-fizelor oaselor lungi. Radiografiile dentare indica absenta laminei dura cu o margine de calcifiere in jurul fiecarui dinte. Radiografiile abdominale sau reno-cale pot, in rare cazuri, edentia o litiaza renala sau pancreatica si, uneori, nefrocalcinoza. Urografia intravenoasa confirma diagnosticul de litiaza sau de nefrocalcinoza si obiectiveaza modificarile organo-functionale asociate sau coexistente (hidronefroza).

Studii localizatoare
Explorarile localizatoare, dezvoltate mult in ultimele decenii, au permis in numeroase cazuri precizarea topografiei leziunilor paratiroidiene.
. Angiografia, obtinuta prin injectarea suprase-lectiva a arterelor tiroidiene (inferioara si superioara) sau a celei mamare interne, realizeaza imagini hipervasculare ale adenoamelor paratiroidiene cu diametru mai mare de 5 mm. Morbiditatea si chiar mortalitatea, deloc neglijabile, au facut ca aceasta investigatie sa fie practicata doar in centre specializate, dispunand de angiografie numerizata care tenteaza si distrugerea adenomului prin embolizare dupa cateterism setectiv.
. Cateterismul selectiv al venelor gatului si me-diastinujui, cu recoltarea de sange la nivele etajate si obiectivarea unui gradient de concentratie al PTH, au permis, in unele cercetari, localizarea unui adenom, precizand in special diagnosticul de la-teralitate, util in cazul HPP persistent sau recidivant (21, 62).
. Ultrasonografia identifica localizarea unor ade-noame paratiroidiene in procentaje uneori entuzias-mante (90%). Este utilizata chiar ecografic intrao-perabil cu ajutorul unei sonde de 10 Mhz, reducand durata interventiei prin identificarea leziunilor paratiroidiene superioare (2, 25, 32). De asemenea Henry incearca endosonografia pentru detectarea adenoamelor posterioare situate in vecinatatea esofagului (22) (. 4).

. Tomografia computerizata este raportata in localizarea adenoamelor paratiroidiene cercale si, in special, mediastinale, avand o sensibilitate intre 30-68%, direct proportionala cu diametrul adenomului (utila in tumori mai mari de 0,3 cm) (17, 25).
. Ca un progres real, este recomandata - ca si pentru investigatia precedenta - punctia ghidata cu recoltare de tesut glandular, in vederea dozarii de parathormon (3, 59).
Investigatii morfologice
Examenul morfologic extemporaneu si la parafina, in pofida dificultatilor pe care le ridica, ocupa un rol determinant in diagnosticul si in tratamentul chirurgical al HPP.
Problema majora atat pentru chirurg cat si pentru anatomopatolog este diferentierea adenoamelor de leziunile multiglandulare.
Dubost (18) pledeaza, cu insistenta, pentru efectuarea examenului extemporaneu pe cupe congelate la criostat dar pretinde raspunsul la trei intrebari de dificultate progresiva:
- autentificarea originii paratiroidiene a tesutului prelevat;
- normalitatea sau anormalitatea specimenului respectiv si
- deosebirea dintre adenom, hiperplazie sau carcinom.
Numarul semnelor de intrebare creste in cazul biopsierii mai multor glande (riscanta pentru talitatea acestora), recoltarii unor fragmente prea mici ca si in leziunile multiglandulare si, in sfarsit, in diferentierea dintre adenom si carcinom.
Examenul histopatologic la parafina nu pune probleme atunci cand, adenoamele depasesc 2-3 g, hiperplazia intereseaza toate cele patru glande sau in cazul carcinoamelor cu semne edente de extensie extracapsulara.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Patologia chirurgicala a glandelor endocrine:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai