mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Cancerul colonului
Index » Patologia chirurgicala a colonului » Cancerul colonului
» Distributia geografica

Distributia geografica







Carcinomul colorectal are o distributie neuniforma pe mapamond. Cea mai mare incidenta o intalnim in tarile din vestul Europei si America de nord, o prevalenta medie in estul Europei, iar cea mai scazuta rata in Asia, Africa si America de sud cu exceptia Argentinei. De remarcat ca si alte boli neoplazice au distributie internationala similara, de exemplu: cancerul de san si de prostata (26, 51) si polipii adenomatosi colorectali (care au o semnificatie importanta in contextul de fata). Variatiile prind incidenta neoplasmului colonie este mai mare intre diferitele tari ale globului decat in interiorul aceleiasi tari (3). Unii autori au semnalat ca frecventa cancerului de colon este mult mai mare in mediul urman fata de cel rural (7, 59).


O parte din aceste diferente poate fi data de lipsa mijloacelor de depistare in tarile cu incidenta mica, unde tehnicile de diagnostic sunt probabil mai putin sofisticate sau pacientii "tolereaza\" mai usor acuzele bolii datorita nivelului scazut al educatiei sanitare. Aceasta explicatie este valabila numai pentru un procentaj minim prind frecventa bolii, ea nu poate sa motiveze, de exemplu, diferentele marcante prind incidenta cancerului colonie dintre Danemarca si Finlanda sau rata scazuta inregistrata in Japonia.


Incidenta in functie de varsta si sex

Deceniul de varsta cel mai frecvent afectat de cancerul de colon este 60-69 ani; in general incidenta bolii creste odata cu inaintarea in varsta (20). O atentie deosebita se acorda prezentei afectiunii la tineri. Incidenta neoplasmului de intestin gros la persoanele sub 40 ani variaza intre 2% si 4% (8, 17, 27, 35, 44, 56). Majoritatea acestor pacienti au varste cuprinse intre 20 si 40 ani, cazuri sporadice fiind depistate si sub 20 ani (18, 19, 30, 37, 48). Bulow arata ca la bolnai tineri cancerul de colon este mai frecvent situat pe dreapta la barbati si pe stanga la femei, lucru neconfirmat de altii (31).In raport cu sexul distributia este aproximativ egala, cu usoara predominenta pentru sexul feminin (3:2 in Marea Britanie, 9:7 in SUA).

Distributia topografica
Aproximativ 50% din cancerul de colon se localizeaza in sigma, 25% pe colonul drept (cec si ascendent) si 25% pe colonul transvers, flexura splenica, colon descendent si flexura hepatica (in ordinea descrescanda a frecventei). Studiile aparute recent arata ca proportia repartizarii neoplasmului intestinului gros a suferit mici modificari in sensul deplasarii spre dreapta a frecventei bolii canceroase.



Carcinoamele sincron

Warren si Gote (in 1932) silesc criteriile care definesc cancerul sincron al intestinului gros: fiecare tumoare sa fie distincta si sa nu fie metastaza celeilalte. Moertel si colab. (1958) (41), in mod arbitrar, considera ca tumorile diagnosticate pe parcursul a 6 luni pot fi considerate sincrone.
Incidenta raportata a tumorilor sincrone este variabila, aceasta depinzand probabil de asiduitatea cu care este investigat restul colonului dupa ce s-a descoperit un neoplasm. Aceasta constatare este valabila in special la pacientii la care initial s-a diagnosticat un cancer rectal.
Incidenta carcinomului sincron variaza intre 1,5% si 8% in functie de autori (20). Rata cea mai inalta a fost gasita in seriile la care colonoscopia a putut fi efectuata la toti bolnai.
Polipii benigni au o frecventa de 12-60% la bolnai cu un singur cancer si de 57-86% la cei cu cancere sincron31.In concluzie colonoscopia zeaza intreg intestinul gros, iar in cazurile cu stenoza trebuie facuta in primele 6 luni de la operatie.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor