mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Urgente metabolice
Index » Oncologie si hematologie » Urgente metabolice
» Insuficienta suprarenaliana

Insuficienta suprarenaliana







La pacientii neoplaziei, insuficienta suprarenaliana poate sa nu fie recunoscuta, datorita faptului ca simptome ca greturi, varsaturi, anorexie, hipotensiune ortostatica sunt nespecifice si pot fi atribuite gresit progresiei bolii sau terapiei acesteia. La pacientii cancerosi, insuficienta suprarenala primitiva se poate dezvolta prin inlocuirea ambelor glande cu metastaze tumorale (de la cancerele de plaman, san, colon sau rinichi) sau printr-un limfom infiltrativ, prin excizia ambelor glande sau prin necroza hemoragica in asociere cu sepsis sau cu anticoagulare. Scaderea sintezei suprarenale de steroizi dispare la pacientii neoplaziei tratati cu mitotan, aminoglutetimid, ketoconazol sau carora li s-a administrat suramin, ca agent instigational, sau la care s-a oprit brusc terapia cu glucocorticoizi. Rareori, inlocuirea cu metastaze a suprarenalelor va determina insuficienta suprarenala primitiva, ca prima manifestare a unei neoplazii oculte. Metastaze la nilul glandei pituitare sau al hipotalamusului sunt descoperite la autopsie la mai putin de 5% dintre pacientii cu cancer, dar asocierea secundara cu insuficienta suprarenala este rara.

Insuficienta suprarenala acuta este potential letala. Tratamentul crizei suprarenale suspectate este initiat dupa ce se cunosc nilele serice ale cortizolului si ACTH-ului ( modulul 332)



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor