mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Megadolicocolonul la adult
Index » Patologia chirurgicala a colonului » Megadolicocolonul la adult
» Megacolonul simptomatic

Megacolonul simptomatic





Apare ca urmare a unor:
. malformatii anorectale (stenoza anorectala prin diafragm incomplet, cicatrici postoperatorii dupa malformatii anorectale operate);
. stenoze anorectale (dupa procese inflamatorii vindecate prin scleroza sau dupa operatia Swenson).
Alte cauze, mai rare, sunt teratoamele sacro-coccigiene, meningocelele cu dezvoltare anterioara etc.
Scaunul este de calibru redus si putin cantitativ, tuseul rectal evidentiind zona de stenoza, iar irigografia, dilatatia rectului suprajacent.
Diagnosticul diferential se face cu alte tipuri de megacolon.
Tratamentul este chirurgical si consta in indepartarea obstacolului individualizat in functie de cauza.
Rezultatele functionale sunt uneori nesatisfacatoare, putand aparea incontinenta anala pe fondul procesului de scleroza loco-regionala.


MEGACOLONUL DOBANDIT

Pentru explicarea megadolicocolonului dobandit s-au emis diferite teorii: rezultatul unei hipotonii simpatice sau al unui dezechilibru complex neuro-endocrin, al unei carente de vitamina B1 care da leziuni intramurale cu atonie consecutiva (5).

Morfopatologie
De cele mai multe ori afectiunea este segmentara, localizata mai frecnt la nilul colonului stang. Daca se localizeaza la nilul colonului transrs ii confera acestuia aspectul de bucla in "V\" sau "W\".
Calibrul ansei este normal la inceput, dar fara haustratii (dolicocolon), dar apoi se poate supra-adauga dilatarea ansei cu aparitia megadolicocolonului.
Colonul poate atinge proportii imense, plin cu gaze si materii fecale.


Simptomatologie clinica

Sunt cuprinse in triada simptomatica a lui Chiray (1):


. constipatie;

. distensie abdominala;


. durere.

De multe ori loul clinic este incomplet, fiind silit de examenul radiologie baritat ce pune in evidenta staza de la nilul colonului, care ramane opacifiat 2-3 zile, irigografia fiind examenul de electie.
Sigmoidoscopia este adesea practicata la acesti pacienti ca un efort de a reduce ceea ce pare a fi un volvulus de sigmoid. Totusi o decompresie semnificativa nu poate fi obtinuta prin aceasta metoda.
Irigografia cu substanta de contrast hidrosolubila este in acelasi timp diagnostica si terapeutica. Evaluarea tranzitului colonie aduce informatii despre inertia colonica si se asociaza cu manometria anala in scopul eliminarii cauzelor ce tin de malformatii pelvice.
Acest test de motilitate nu a fost complet codificat, dar tehnica general acceptata este de a observa traseul unor markeri izotopici de-a lungul tractului intestinal, dupa ingerare (5).
Pacientilor li se va administra o dieta bogata in fibre (30 g/zi) si abstinenta de la laxati si clisme evacuatorii pentru 48 de ore inainte si in cursul instigatiei.
Markerii sunt ingerati inainte de micul dejun din prima zi. Se practica radiografie abdominala in a 3-a si a 5-a zi, notandu-se locul la nilul intestinului gros unde sunt prezenti markerii pe fiecare radiografie.
Daca toti markerii sunt inca prezenti in a 3-a zi, rezulta ca tranzitul intestinal este mai redus decat normal.
Localizarea markerilor indica segmentul de colon implicat in tulburarea de motilitate.


Megacolonul toxic

Un exemplu aparte este constituit de megacolonul toxic, reprezentat de o dilatatie a colonului insotita de colita fulminanta (3).
Aceasta poate aparea in evolutia unei boli Crohn sau a unei colite ulcerati.In lipsa tratamentului, inflamatia sera poate duce la perforatie. De aceea, mai ales in cazul colitei ulcerati complicate cu megacolonul toxic, pacientii trebuie sa urmeze un tratament agresiv cu antibiotice si corticosteroizi.
Clismele baritate, administrarea de laxati, precum si morfina sunt contraindicate, acestea exacerband dilatatia colonica cu predispunere la perforatie.In cazul esecului tratamentului medicamentos, cand starea generala a bolnavului se deterioreaza sau apare simptomatologia caracteristica perforatiei colonice se va interni chirurgical practicandu-se ileostomie de protectie si o colostomie de decom-presie.

Tratament
Tratamentul medical este suficient in marea majoritate a cazurilor, la o dieta bogata in reziduuri celulozice (30 g/zi) care sa stimuleze peristaltismul intestinal, putandu-se asocia:
. uleiul de parafina si la nevoie chiar cel de ricin;


. clisme evacuatorii;

. medicamente stimulatoare ale peristalticii (Miostin);
. folosirea laxatilor timp indelungat poate deni contraproductiva prin inhibarea motilitatii.
Tratamentul chirurgical este necesar la ivirea complicatiilor, mai ales la aparitia ocluziei si consta in rezectia segmentara a colonului patologic sau chiar hemicolectomie stanga.
Inertia colonului pe toata lungimea sa precum si lipsa de raspuns la tratamentul medical poate selectiona bolnavul pentru o colectomie subtotala cu ileo-sigmoido-anastomoza.In unele cazuri, cand bolnavul este incapacitat de megacolonul cronic prin aganglionoza extinsa la nilul intregului colon, singura solutie poate fi colectomia totala cu ileostomie.





Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor