mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Abordarea pacientului cu cancer
Index » Oncologie si hematologie » Abordarea pacientului cu cancer
» Colectiile lichidiene

Colectiile lichidiene





Poate apare acumularea anormala de lichide in cavitatea pleurala, pericard si in peritoneu. Colectiile lichidiene maligne asimptomatice pot sa nu necesite tratament. Cele simptomatice, datorate unor tumori care raspund la terapia sistemica, nu necesita de obicei tratament local, dar raspund la tratamentul tumorii subjacente. Colectiile lichidiene simptomatice, care apar in tumorile refractare la tratamentul sistemic, pot sa necesite tratament local la pacientii cu o speranta de viata de cel putin 6 luni.
Colectiile lichidiene pleurale datorate tumorilor pot sau nu sa contina celule maligne. Circa 75% din colectiile pleurale maligne sunt determinate de cancerul pulmonar, cancerul de san si limfoame. Natura lor exudati este eluata pe baza raportului de proteine lichid pleural/ser de 0.5 sau a unui raport de lactat dehidrogenaza lichid pleural/ser de 0.6. Cand lichidul acumulat in pleura determina simptome, toracenteza este prima procedura aplicata. In majoritatea cazurilor se obtine o ameliorare a simptomelor, cu o durata mai scurta de o luna. Daca simptomele reapar dupa 2 saptamani, este necesara instalarea unui tub de dren toracic. Lichidul este aspirat pana cand fluxul este mai mic de 100 ml in 24 de ore, dupa care se introduc prin tubul de dren fie 60 unitati de bleomicina, fie 1 g de doxiciclina diluata in 50 ml de solutie apoasa de dextroza 5%. Tubul este clampat, pacientul este rotit pe patru parti, fiind mentinut in fiecare pozitie timp de 15 minute; dupa 1-2 rotatii, tubul este conectat din nou la dispozitivul de aspiratie pentru inca 24 de ore. Apoi tubul este deconectat si drenajul se realizeaza prin gravitatie. Daca in urmatoarele 24 de ore cantitatea drenata este mai mica de 100 ml, se indeparteaza tubul de dren si se efectueaza o radiografie dupa 24 de ore. Daca prin tubul de dren continua sa se scurga lichid pleural in cantitate inaccepil de mare, se poate repeta procedeul de sclerozare. Este posibil ca bleomicina sa fie ce mai eficace decat doxiciclina, dar este foarte scumpa. De obicei, doxiciclina este preparatul care se foloseste ca prima optiune. Daca nici bleomicina si nici doxiciclina nu sunt eficace, se poate folosi talc.
Colectiile lichidiene perie ardice simptomatice sunt tratate in mod obisnuit prin deschiderea unei ferestre pericardice sau prin stripping. Daca situatia pacientului nu permite o interventie chirurgicala, se poate incerca sclerozarea cu doxiciclina si/sau bleomicina.
Ascita maligna se trateaza, de obicei, prin p aracenteze repetate, indepartandu-se cantitati mici de lichid. Daca boala maligna care produce ascita nu raspunde la tratament sistemic, se pot introduce sunturi peritoneo-venoase. in ciuda temerilor legate de diseminarea celulelor tumorale in circulatie, metastazele sunt o complicatie rar intalnita. Principalele complicatii sunt ocluzia, scurgerile sau supraincarcarea cu lichid. Pacientii cu boala hepatica gra pot sa prezinte coagulare intrasculara diseminata.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor