Vitamina K este alcatuita dintr-un inel chinonic de care este atasat un radical in pozitie laterala (notat cu R in ura 79-l); acesta variaza in functie de provenienta taminei. Vitamina Kj (filochinona) se gaseste in majoritatea legumelor, mai ales in cele cu frunze verzi, iar tamina K2 este produsa de catre flora bacteriana intestinala, dar nu in cantitate suficienta pentru a asigura necesarul zilnic. Actitatea taminei K este legata structural de un compus simplu, 2-metil-l,4-naftochinona (menadiona). Menadiona se formeaza in
intestin prin scindarea bacteriana a lantului atasat lateral. Dupa absorbtie, menadiona este convertita in organism in menachinona, compusul activ. Vitamina intra in alcatuirea unui sistem enzimatic microzomal specializat, care realizeaza y-carboxilarea posttranslationala a acidului glutamic, cu producerea de proteine din plasma, os, rinichi si urina, inclusiv a proteinelor precursoare ale factorilor de coagulare II, VII, IX, X si a proteinelor inhibatoare ale coagularii, C si S. Decesul prin
hemoragii (in cazul deficientei) surne inainte ca deficienta celorlalte proteine carboxilate sa dena manifesta. Drogurile anticoagulante tip warfarina produc hipoprotrombinemie prin inhibitia y-carboxilarii proteinelor precursoare.In mod obisnuit, 80% din tamina K este absorbita in limfa din intestinul subtire. Carenta poate surveni in asociere cu afectiuni care afecteaza absorbtia lichidelor. In plus, tratamentul oral cu antibiotice pe termen lung poate suprima temporar flora intestinala si prin scaderea productiei de tamina K poate genera deficit in lipsa suplimentarii dietetice.
Nou nascutii au tendinta la hipotaminoza K si prezinta niveluri plasmatice scazute ale mai multor factori ai coagularii din complexul protrombinic. Asemenea deficiente se produc datorita rezervelor minime de tamina K prezente la nastere, lipsei florei intestinale si unui aport limitat, dar nu e clar daca toti nou-nascutii ar trebui sa primeasca tamina K (de rutina).
Determinarea de rutina a protrombinei trebuie efectuata inaintea oricarei interventii chirurgicale sau antepartum. Persoanele cu niveluri mai mici de 70% vor primi tratament cu tamina K. Deficitul de tamina K se poate separa de hipoprotrombinemia din bolile hepatice prin edentierea acumularii plasmatice a precursorilor protrombinici necarboxilati.