mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Deficitul si excesul de vitamine
Index » Nutritia » Deficitul si excesul de vitamine
» Vitamina e

Vitamina e


Share

Biochimie Opt tocoferoli naturali au actitate taminica E. Structura alfa tocoferolului, cel mai activ si cel mai raspandit dintre tocoferoli, este cea prezentata in ura 79-l. VitaminaE se absoarbe din tractul gastrointestinal printr-un mecanism similar cu absorbtia altor tamine liposo-lubile, ajunge prin limfa in tractul sanguin, fiind legata intai de chilomicroni si apoi de |3 -lipoproteinele plasmatice. Nivelul plasmatic se coreleaza cu nivelul lipidelor din plasma. Vitamina este depozitata in toate tesuturile, depozitele tisulare asigurand protectie impotriva carentei timp indelungat. Aproximativ trei sferturi din tamina este excretata biliar, iar restul se elimina urinar sub forma de glucuronide. Meolitii cu structura chinonica (inclusiv similara ubichinonei) sunt prezenti la nivel tisular.
Mecanism de actiune Vitamina E actioneaza mai degraba ca un antioxidant decat ca un cofactor specific. Ea probabil inhiba oxidarea constituentilor celulari esentiali si prene formarea produsilor toxici rezultati prin oxidare. Alti antioxi-danti, cum sunt seleniul, aminoacizii cu sulf, grupul ubichinonei, pot duce la disparitia simptomelor de deficit taminic E la animale.


Necesar Zilnic sunt necesare 10-30 mg/zi (elul 72-l). Dietele cu continut ridicat de acizi grasi polinesaturati cresc necesarul, in timp ce dietele bogate in antioxidanti scad necesarul de tamina E. Aceasta este larg raspandita in alimente, astfel ca deficienta primara nu a fost identificata la copii sau adultii care nu prezentau alte afectiuni. Nou nascutii au o concentratie plasmatica de aproximativ 1/5 din nivelul matern, demonstrand ca transferul transplacentar este scazut; laptele uman (spre deosebire de cel de vaca) contine suficienta tamina E pentru a asigura necesarul pentru sugar.
Depletie experimentala Studiile pe termen lung au aratat ca nivelul plasmatic al taminei E a scazut semnificativ numai dupa luni de zile de la instituirea dietei deficitare. Nu s-au observat manifestari ale depletiei la voluntarii sanatosi, fiind astfel dificila silirea faptului ca tocoferolul este o tamina umana.
Deficit clinic Scaderea taminei E in organism se asociaza cu simptome discrete, ca atunci cand deficitul se datoreaza unei malabsorbtii selective a taminei sau cand o mutatie autosomal recesiva determina deficit de tamina E si ataxie. Mai frecvent, malabsorbtia lipidica poate duce la scaderea nivelului tuturor taminelor lipo solubile, inclusiv al taminei E; copin cu abetalipoproteinemie sau afectiuni hepatice cronice de tip colestatic par sa prezinte susceptibilitate crescuta. Pentru determinarea ratiei taminei E se prefera calcularea raportului dintre tamina E serica si lipidele serice totale. Deficitul produce manifestari ca areflexie, scaderea sensibilitatii proprio-ceptive si bratorii, afectarea mersului, afectarea focalizarii zuale; acestea sunt asociate cu degenerarea coloanelor posterioare ale maduvei spinarii, pierderea selectiva a axonilor cu calibru mare, mielinizati, de la nivelul nerlor periferici si cu aparitia de sferoizi in nucleii gracil si cuneat din creier. Tratamentul (50-l00 Ui/zi, per os) este mult mai eficace daca se instituie in cursul fazelor precoce ale bolii.

Tipareste Trimite prin email


Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2021 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Nutritia:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai