mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tratamentul chirurgical al tulburarilor de tonus sl de miscare
Index » Neurochirurgie » Tratamentul chirurgical al tulburarilor de tonus sl de miscare
» Etiopatogenie

Etiopatogenie







Incidenta omfalocelului este de aproximativ 1:5000 nou-nascuti vii. Unii autori au obsert o afectare predominanta a sexului masculin, in timp ce altii raporteaza o distributie egala pe cel doua sexe. Nou-nascutii cu omfalocel au o incidenta crescuta a malformatiilor asociate. Cea mai frecventa malformatie asociata omfalocelului este malrotatia intestinala, practic prezenta la toate cazurile. in peste 50% din cazuri s-au depistat malformatii la nivelul tubului digestiv, cardio-sculare, genito-uri-nare, musculo-scheletale si ale sistemului nervos central. Frecvent se asocieaza cu prematuritatea (30% dintre cazuri).
Se pare ca malformatia se datoreaza opririi in dezvoltare (intre 37 si 52 de zile de evolutie embrionara), de cauza necunoscuta, ce genera un defect de fuzionare a plicilor craniala, caudala si laterala ale peretelui abdominal anterior. Se incrimineaza un defect de apozitie a celulelor ectodermu-lui la componenta mezodermica. Aceasta supozitie ar explica si incidenta crescuta a malformatiilor asociate.


La unii copii omfalocelul apare in cadrul sindromului Beckwith-Wiedemann (gigantism, macroglosie, defect ombilical, visceromegalie cu hiperplazia celulelor insulare pancreatice ce poate duce la hipo-glicemie neonatala si convulsii, anomalii faciale). La acesti copii s-a remarcat o incidenta crescuta a nefroblastomului, neuroblastomului si tumorilor adre-nocorticale. *
Alte anomalii cromozomiale obserte la unii copii cu omfalocel sunt trisomia 13, 18, 21, sindromul Turner si sindromul Klinefelter. Prin cariotipare s-a ajuns la concluzia ca, de regula, la pacientii cu anomalii cromozomiale, in sacul omfalocelului se gaseste doar continut intestinal. La pacientii cu sindrom Down (trisomie 21) omfalocelul coexista cu alte anomalii grave cum ar fi atrezia de esofag, malformatii cardiace si ale sistemului nervos central (5).


Cand omfalocelul are localizare hipogastrica coexista frecvent cu extrofia de ca, fistula co-digesti, atrezie de colon, anus imperforat, spina bifida sacrala, mielomeningocel. Frecvent sunt obserte duplicatii apendiculare sau ale colonului atrezie si sex ambiguu.
Localizarea epigastrica a omfalocelului poate sa fie o componenta a pentalogiei Cantrell ce include omfalocel, hernie diafragmatica, despicatura ster-nala, ectopie cardiaca si malformatii cardiace.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor