mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Supuratiile endocraniene neurochirurgicale
Index » Neurochirurgie » Supuratiile endocraniene neurochirurgicale
» Abcesele cerebrale

Abcesele cerebrale







AbC, supuratii colectate in parenchimul cerebral, cu rol compresiv, constituie unul din modulele importante ale patologiei neurochirurgicale. Scaderea incidentei intre anii 1950-l970 coincide cu aplicarea pe scara larga a tratamentului cu antibiotice, dublata de o mare sensibilitate a florei microbiene la aceasta terapie. Recrudescenta acestor afectiuni denota tocmai cresterea rezistentei florei bacteriene si insuficienta antibioterapiei moderne.


Etiopatogenie

Din punct de vedere etiopatogenie, AbC se impart in:
Abcese adiacente. Abcesele adiacente sunt secundare unui focar infectios de vecinatate, determinarea cerebrala facandu-se prin continuitate. Bonnal si colab. (1960) denumesc aceasta grupa de abcese "proate\" sau "prin proare\". Din aceasta grupa fac parte: a) abcesele rinogene; b) abcesele oto-gene; c) abcesele secundare altor focare infec-tioase de vecinatate.


Abcese metastatice. Abcesele metastatice sunt secundare unui focar infectios situat la distanta de extremitatea cefalica, insamantarea cerebrala fiind posibila doar pe cale sangvina. Din aceasta categorie fac parte:


a) AbC de cauza pleuro-pulmonara;

b) abcesele cianogene (in cadrul cardiopatiilor congenitale cu shunt dreapta-stanga); aceste abcese au fost denumite si "AbC paradoxale\";


c) AbC cu alt punct de plecare cunoscut, la distanta.

Abcesele post-traumatice. Abcesele post-trauma-tice sunt determinate de cele mai multe ori de infectarea directa a parenchimului cerebral. Din aceasta grupa fac parte AbC post-traumatice acute sau cronice si AbC traumatice tardive.
Abcesele de origine necunoscuta. Abcesele de origine necunoscuta sunt abcese a caror sursa in-fectioasa nu poate fi decelata clinic sau cu mijloacele de investigatie uzuale. Prezenta lor exprima de cele mai multe ori dificultatile de diagnostic, ele fiind in majoritate abcese adiacente sau metastatice.
Distributia, din punct de vedere etiopatogenie, in numeroase serii de AbC releva preponderenta celor adiacente, urmate de cele metastatice, post-traumatice si de origine necunoscuta (1). Contrar acestor date, in multiple publicatii se releva preponderenta abceselor metastatice (17; 24). AbC afecteaza preponderent varstele tinere, cu implicare majora in primele doua decade de viata, datorita ponderii realizate de AbC de tip adiacent (9).


Morfopatologie

Sediul AbC este in stransa dependenta cu etio-patogenia lor. Abcesele adiacente sunt localizate
langa focarul infectios, adica in lobul temporal si cerebel pentru cele otogene si in lobul frontal pentru cele rinogene. Abcesele metastatice si cele de origine nedeterminata afecteaza mai ales lobii frontali sau parietali. Abcesele metastatice pot fi deseori profunde, paraventriculare, mai frecvent in emis-ferul stang. Abcesele traumatice sunt localizate in zona de impact a traumatismului cranio-cerebral deschis.


Lateralizarea emisferica, a AbC arata o afectare preponderenta a emisferului stang (3; 1). Aceasta preponderenta, caracteristica mai ales abceselor metastatice, nu este constatata de alti autori.
Forma si numarul AbC. Conceptia clasica considera ca exista trei tipuri de AbC: unice, multi-loculare si multiple.
. AbC unice, cu forma regulata si marime variabila, sunt cele mai frecvente; de obicei e vorba de abcese adiacente.
. AbC multiloculare - au contur neregulat, cu despartituri multiple intracavitare si tendinta la recidiva, in cazul cand nu sunt extirpate in totalitate. Ele apar cu prioritate in cadrul abceselor metastatice.
. AbC multiple, perfect izolate si la distanta unele de altele, pot exista in numar mare, invers proportional cu volumul. Ele se includ in grupul de abcese metastatice.


Constituirea AbC are loc in mai multe stadii, si anume:

. Stadiul I - encefalita presupurativa este produsa printr-un ramolisment septic.
. Stadiul II - encefalita supurativa sau stadiul de abces necolectat se caracterizeaza prin aparitia, in centrul focarului de necroza septica, a unor zone purulente, neregulate, neconfluente, inconjurate de zone de ramolisment cu sufuziune sangvina.
. Stadiul III - abcesul colectat sau abcesul confluent apare ca o confluare de zone purulente, care formeaza o colectie supurata, inconjurata de o zona de reactie inflamatorie.
. Stadiul I- abcesul incapsulat in acest stadiu, se constata organizarea tesutului inflamator intr-o capsuta care inconjoara colectia purulenta.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor