mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Hipospadias
Index » Neurochirurgie » Hipospadias
» Etiologie - anomalii asociate

Etiologie - anomalii asociate


Share

ETIOLOGIE
Factorii genetici sunt sigur implicati in anomalie. Hipospadiasul se manifesta la 14% din frati si 8%
din urmasi. Daca un tata cu hipospadias are deja un fiu cu hipospadias, riscul de a aa al doilea fiu cu aceeasi anomalie este de 26%. Alti factori care au fost demonstrati a se corela cu hipospadiasul sunt: varsta inaintata a mamelor la instalarea men-strei, varsta inaintata a mamelor in timpul sarcinii, amandoi gemenii de sex masculin.


ANOMALII ASOCIATE

a. Testicul criptorhid: 9% (in hipospadiasul ser pana la 30%).


b. Hernia inghinala: 9%.

c. Utricul ori alte resturi ale duetului Muller in formele sere.
d. Anomalii urinare: rar (rinichii, ureterele si ca se dezvolta inaintea genitalelor externe).
e. Micropenisul. Abilitatea penisului de a raspunde la stimularea cu testosteron trebuie silita in perioada de nou-nascut (testosterone cypionate 25 mg ori testosterone enanthate 25 mg, 1 doza la


3 saptamani). Alternativ se poate alege testul stimularii cu gonadotropina umana (2 000 ui/zi, pentru
4 zile). Se determina astfel capacitatea testiculului de a produce testosteron si daca exista raspuns penian. Daca pana la 8-l2 saptamani nu exista raspuns semnificativ, atunci intra in discutie cresterea copilului in sex feminin.
Pacientii cu hipospadias, asociat cu criptorhism unilateral ori hernie, nu necesita instigatii. Pacientii cu hipospadias, asociat cu malformatii cardiace, atrezie anala, ori stenoza pilorica necesita nefrosonografie si dupa caz alte explorari (cisto-grafie, nefroscintigrafie). Pacientii cu hipospadias ser si criptohism bilateral trebuie suspectati de intersex. Ei necesita instigare complexa (inclusiv cariotip si status hormonal).
Palparea testiculului in scrot poate fi, in general, acceptata ca dovada a sexului genetic masculin.
Semnificatia clinica a prezentei utriculului rezida in dificultatea insertiei cateterului de ca. Utricu-lul poate fi sursa de staza urinara cu risc pentru infectii si litiaza. Unii autori recomanda extirparea lui numai in caz de prezenta a simptomatologiei (Kelalis). in caz de excizie se recomanda prezervarea si tubularizarea peretilor laterali, in care se deschid ductii deferenti, spre a incerca mentinerea fertilitatii.CLASIFICARE (4)

Clasificarile existente se bazeaza pe localizarea meatului. Important este de a clasifica dupa ce curbura (prin excizia cordeei) a fost corectata: fiind o structura neelastica, cordeea determina o forma mai sera decat cea aparenta (7, 8). Asta inseamna ca dupa excizia coreei, penisul in pozitie corectata devine relativ mai lung, meatul uretral glisand spre proximal. Pozitia meatului dupa excizia cordeei este pozitia reala cu consecinte in alegerea tehnicii chirurgicale corectoare.


a. Hipospadias glandular.

b. Hipospadias coronar (a+b = 50%. a si b constituie formele usoare de H).


c. Hipospadias penian anterior.

d. Hipospadias penian mediu.
e. Hipospadias penian posterior (c + d + e = 20%. c, d si e sunt forme moderate).
f. Hipospadias penoscrotal.


g. Hipospadias scrotal.

h. Hipospadias perineal (f + g + h = 30%; acestea sunt forme sere de H) (. 1).Tipareste Trimite prin email


Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2021 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor