Aproximati80% dintre femeile cu SIDA sunt la varsta procrearii. Incidenta infectiei cu virusul imunodeficientei umane (HIV) va creste la femeile din Statele Unite pe parcursul anilor \'90 (, de asemenea, modulul 308). La nivel mondial, in special in tarile in curs de dezvoltare, infectia cu HIV este raspandita predominant la heterosexuali, cu raportul barbati/ femei apropiindu-se de 1 in anumite tari. Majoritatea cazurilor actuale de SIDA din randul femeilor din Statele Unite sunt in grupul consumatoarelor de
droguri intravenoase (CDIV) sau al celor care sunt partenere heterosexuale ai CDIV. Distributia geogafica a infectiei cu HIV in randul femeilor este strans corelata cu distributia geogafica a infectiei HIV in randul CDIV, cu cea mai mare incidenta in nord-estul si sud-estul statelor de coasta si in Puerto Rico.
EFECTELE INFECTIEI CU HIV ASUPRA SARCINII Desi primele studii au sugerat ca femeile HlV-pozitive aveau un risc mai mare de a prezenta o evolutie ulterioara a sarcinii nefavorabila, in momentul actual datele care se acumuleaza indica faptul ca infectia cu HIV singura nu exercita un efect negatisemnificatiasupra evolutiei sarcinii, in special cand infectia este in stadiul asimptomatic. Mai mult, o accelerare a evolutiei bolii datorate HIV in timpul sarcinii este neobisnuita si poate fi determinata de alti factori asociati cu problemele diverse prezente la femeile cu cea mai mare probabilitate de a fi infectate, cum ar fi consumul de droguri intravenoase si accesul inadecvat la ingrijirea prenatala.
Infectia primara este in general asociata cu o explozie a viremiei, cu sau fara un sindrom HIV acut, acesta din urma aparand la aproximati50 pana la 70% din indivizi dupa infectia initiala. Este neclar ce efect are aceasta explozie a viremiei asupra sarcinii; totusi, datorita puternicei asocieri intre nivelurile crescute ale viremiei si transmiterea infectiei la fat, este foarte probabil ca aceasta prima infectie a mamei pe parcursul sarcinii creste sansele de transmitere a HIV la fat.
TRANSMITEREA HIV LA FAT/COPIL Rata transmiterii HIV de la mama la fat/copil este in jur de 30%, cu o marja de la 13% intr-un studiu european, pana la 45% in Africa Centrala ( modulul 308). Ratele inalte ale transmiterii au fost asociate cu stadiul simptomatic la mame cu niveluri crescute ale viremiei plasmatice si cu un numar scazut de limfocite T CD4+ materne. Desi infectarea fatului poate avea loc pe toata perioada gestatiei, se crede ca transmiterea are loc mai frecvent in timpul perioadei perinatale. Cu toate acestea, operatia cezariana nu este in mod curent recomandata, in afara cazului cand exista alte motive obstetricale pentru a o practica. Transmiterea postnatala de la mama la
sugar a fost documentata, iar colostrul si
laptele de san au fost clar incriminate. In tarile dezvoltate in care sunt disponibile alte forme de alimentare pentru sugari, hranirea la san de catre mama infectata este absolut contraindicata.
TRATAMENT
La femeile gravide infectate cu HIV, administrarea de zidovudina mamei inaintea si pe parcursul
nasterii si nou nascutului timp de 6 luni scade riscul transmiterii HIV de la mama la copil cu aproximati66%.