mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Evaluarea clinica si paraclinica a statusului hormonal
Index » Endocrinologie si metabolism » Evaluarea clinica si paraclinica a statusului hormonal
» Hormonii - factori de comunicare intre celule si tesuturi

Hormonii - factori de comunicare intre celule si tesuturi






Coordonarea meolismului in organele mamiferelor este realizata prin semnalizare hormonala si neuronala. Celulele individuale intr-un anumit tesut percep o modificare a ambientului organismului si raspund prin secretia unui mesager chimic extracelular. Celulele endocrine secreta hormoni, neuronii secreta neurotransmitatori. In fiecare caz, mesagerul extracelular trece inspre o alta celula de care se leaga de o molecula receptoare specifica si declanseaza o modificare a activitatii biochimice a acelei celule secundare.





In semnalizarea neuronala, mesagerul chimic (neurotransmitatorul, de ex. acetilcolina) se deplaseaza doar pe o distanta scurta (aprox. 10-lmm), prin spatiul sinaptic pana la urmatorul neuron dintr-un lant. Dimpotriva, in semnalizarea hormonala, hormonii sunt trecuti rapid in sange spre organe/tesuturi la distanta mare, de ordinul metrilor. Cu exceptia acestei diferente anatomice, cele doua tipuri de semnalizare/comunicare au loc dupa mecanisme remarcabil de abile. Chiar unii dintre mesagerii chimici sunt comuni ambelor sisteme. Epinefrina si norepinefrina, de exemplu, servesc drept neurotransmitatori in anumite sinapse ale creerului si muschiului neted ca si drept hormoni pentru reglarea meolismului energetic in muschi si ficat.



Desi sistemele neuronal si endocrin sunt tratate in mod traditional ca entitati separate, este clar ca in reglarea meolismului ele actioneaza in comun ca un sistem neuroendocrin.





Etimologic, cuvantul hormon este de origine greaca hormao= a pune in miscare, a excita. Termenul a fost introdus in stiinta in 1905 de catre Henry Starling in conferinta celebra "Corelatia chimica a functiunilor organismului". Stim acum cu precizie ca hormonii regleaza nu numai diferite aspecte ale meolismului ci si alte functii: cresterea celulara/tisulara, frecventa cardiaca, presiunea sanguina, functionarea rinichilor, mobilitatea tractului intestinal, secretia enzimelor digestive si altor hormoni, lactatia si activitatea sistemului reproducti



Tipareste Trimite prin email






Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor






  Sectiuni Endocrinologie si metabolism:


 
Fa-te cunoscut! invitatie
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie 2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie 3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai
Cauta in site:  
 
Taguri:
buze amare hydrastis canadensis hepar sulfur
Sambata
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024