mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Patologia chirurgicala a mediastinului
Index » Chirurgia toracica » Patologia chirurgicala a mediastinului
» Markeri tumorali

Markeri tumorali


Share


a) Markeri serologici
Pentru tumorile mediastinale se utilizeaza: alfa-fetoproteina (AFP), beta-gonadotropina corionica umana (BHCG), catecolaminele si produsii lor de degradare, hormonul paratiroidian PTH, tireoglobulina serica, antigenul carcino-embrionar, fosfataza alcalina placentara, lacticodehidrogenaza (LDH), feritina.In seminomul pur AFP este negati, iar BHCG negati, sau sub 100 ng/ml.In tumorile maligne neseminomatoase AFP poziti, BHCG poziti, LDH poziti (80-90%, in functie de volumul tumoral).In tumorile de sinus endodermal, in carcinomul embrionar si teratocarcinom AFP este poziti.Antigenul carcino-embrionar nu este specific pentru tumorile mediastinale, decat pentru diagnosticul diferential. Fosfataza alcalina placentara contribuie putin la diagnostic.In paratiroida ectopica + adenom, PTH este crescut in ser sau in sangele venos recoltat din venele bazale.In feocromocitom: catecolaminele sunt crescute.In cancerul tiroidian operat (metastaze mediastinale) se determina tireoglobulina serica: in carcinomul diferentiat este poziti, iar in carcinomul nediferentiat este negati.In neuroblastom sau ganglioneuroblastom se determina feritina serica.In chisturile mediastinale punctia extrage lichid, in chistul paratiroidian PTH creste foarte mult, iar in chistul timic se determina: Levis X-l sialic, carbohidrat Ag, Ag polipeptidic.


b) Markerii histologici
Se pun in evidenta prim metode de imunofluo-rescenta, sau imunohistochimice.
c) Markerii geneticiIn boala Hodgkin exista 3 anomalii cromozomiale specifice.In tumorile cu celule germinale, o serie de tumori idiopatice au fost incadrate in aceasta categorie prin analize citogenetice. S-au descoperit anomalii la cromozomul 12.In viitor studiile citogenetice se vor aplica in multe tumori mediastinale.
Microscopia electronica
Aduce informatii suplimentare. Este antajoasa in unele tumori la care citologia clasica este ineficienta: premelanosomi in melanom, desmozomi (complexe jonctionale) + tonofibrile in carcinom.
Este utila si in tumorile cu celule mici, tumorile cu celule rotunde si mezoteliom.
Este ineficienta in tumorile cu celule germinale care nu au elemente ultrastructurale de diagnostic.


Tipareste Trimite prin emailAdauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2022 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
  Sectiuni Chirurgia toracica:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai