mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Afectiunile maduvei spinarii
Index » Afectiuni neurologice » Afectiunile maduvei spinarii
» Hematomielia

Hematomielia







Hemoragia produsa in substanta maduvei spinarii este rara. Ea poate fi rezultatul traumatismelor, malformatiilor vasculare intraparenchimatoase ( mai jos), vasculitei produse de poliarterita nodoasa sau lupusul eritematos, afectiunilor hemoragice sau infectiilor si neoplaziilor maduvei spinarii. Hematomielita se prezinta ca o mielopatie transversa acuta dureroasa. in cazul leziunilor mari, extensia in spatiul subarahnoidian poate sa apara, determinand hemoragie subarah-noidiana (modulul 336). Diagnosticul se sileste cel mai bine prin RMN. Terapia este suportiva si interventia chirurgicala nu este, in general, utila. O exceptie este hematomielita datorata unei malformatii vasculare subiacente; in asemenea cazuri poate fi indicata angiografia selectiva spinala urmata de interventia chirurgicala urgenta pentru a evacua cheagul si pentru a indeparta leziunea vasculara subiacenta.
Hemoragia in spatiul subdural sau epidural poate comprima maduva spinarii sau radacinile. Simptomele initiale sunt reprezentate de debutul acut al unei dureri focale sau radiculare, urmat de semne variabile de afectare a maduvei spinarii sau conului medular. Traumatismele, tumorile sau discraziile sangvine sunt conditii predispozante; cazurile rare complica punctia lombara sau anestezia epidurala. RMN confirma suspiciunea clinica si poate delimita extinderea sangerarii. Compresia extrinseca a maduvei spinarii de orice cauza este o urgenta medicala si tratamentul adecvat consta in recunoasterea prompta, tratarea oricarei tulburari de coagulare subiacente si decompresia chirurgicala de urgenta. Interventia chirurgicala poate fi urmata de o recuperare substatiala; in special la pacientii cu o oarecare pastrare a functiei motorii preoperator. Datorita riscului de hemoragie, punctia lombara trebuie evitata ori de cate ori este posibil la pacientii cu trombocitopenie sau alte coagulopatii (inclusiacelea datorate anticoagularii terapeutice) pana cand afectiunea hemoragica este controlata.





Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor