mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Traumatisme craniene si ale coloanei vertebrale
Index » Afectiuni neurologice » Traumatisme craniene si ale coloanei vertebrale
» Sechele neuropsihice dupa traumatismele craniene

Traumatisme craniene si ale coloanei vertebrale


Traumatismele craniene sunt frecvente in tarile industrializate, afectand multi pacienti tineri. Pentru a aprecia importanta medicala si sociala a acestor probleme, este necesar sa stim numai ca intr-un an aproape 10 milioane de americani sufera traumatisme craniene, dintre care aproximativ 20% suficient de severe incat sa produca leziuni cerebrale in randul barbatilor sub 35 de ani. Accidentele, de obicei coliziuni intre vehicule motorizate, constituie principala cauza a mortii, iar peste 70% dintre acestea implica traumatisme craniene. Traumatismele minore ale capului sunt atat de frecvente, incat aproape toti medicii sunt confruntati cu cazuri care necesita ingrijire imediata sau cu indivizi ramasi cu diverse sechele in urma unor traumatisme. Leziunile traumatice ale maduvei spinarii apar deseori impreuna cu traumatismele capului. Aceste doua tipuri sunt abordate impreuna in contextul traumatismelor sistemului nervos. Scaderea mortalitatii datorata traumatismelor craniene si ale maduvei spinarii poate fi atribuita masurilor de sanatate publica, cum ar fi utilizarea centurilor de siguranta si a castilor pentru motociclism si dezvoltarea sistemelor de ambulante cu personal antrenat. O abordare sistematica a evaluarii unui pacient cu traumatism al capului si al coloanei, incepand de la locul accidentului, a imbunatatit rezultatele. intelegerea leziunilor morfopatologice produse prin traumatism, esentiala pentru diagnostic si tratament, a fost revolutionata prin larga disponibilitate a scanarii prin tomografie computerizata (TC).


Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor