mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Nefrolitiaza
Index » Afectiuni ale rinichiului si tractului urinar » Nefrolitiaza
» Hipocitraturia

Hipocitraturia







Citratul urinar prene formarea calculilor de calciu prin crearea unui complex solubil cu calciu, reducand in mod eficient calciul urinar liber. Hipocitraturia este gasita in 15-60% din cazurile cu formare de calculi fie ca o afectiune unica, fie in combinatie cu alte anomalii meolice. Poate fi secundara afectiunilor sistemice cum sunt ATR, boala diareica cronica, hipokalemia sau poate fi o afectiune primara, caz in care este denumita hipocitraturia idiopatica.

TRATAMENT
Tratamentul consta in administrarea alcalinelor care cresc excretia de citrat urinar; sunt utilizate in general saruri de bicarbonat sau citrat. Sarurile de potasiu sunt preferate, deoarece incarcarea cu sodiu creste excretia urinara de calciu, reducand eficacitatea tratamentului. Un studiu recent, randomizat, sub control placebo a demonstrat eficacitatea citratului de potasiu in hipocitraturia idiopatica.

Litiaza calcica idiopatica La unii dintre pacienti nu se edentiaza nici o cauza generatoare a calculilor ( elul 279-l). Cel mai bun tratament pare a fi un aport crescut de lichide, astfel incat densitatea specifica a urinei sa fie de maxim 1.005 atat ziua, cat si noaptea. Administrarea orala de fosfat sub forma de 2 g fosfor zilnic scade calciul urinar si creste pirofosfatul din urina, reducand astfel rata de recurenta. Ortofosfatul determina greata moderata si diaree la inceput, insa, prin continuarea administrarii, toleranta se poate imbunatati. Poate fi de ajutor si tratamentul cu tiazide, menit a reduce excretia de calciu, si cel cu allopurinol, in scopul diminuarii productiei de acid uric.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor