mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Nefrolitiaza
Index » Afectiuni ale rinichiului si tractului urinar » Nefrolitiaza
» Litiaza urica

Litiaza urica







Calculii cu acid uric se formeaza cand urina devine suprasaturata cu acid uric nedisociat, acid uric care este protonat in pozitia N-9. in guta, litiaza urica idiopatica si deshidratare, pH-ul mediu este de obicei sub 5,4 si frecvent sub 5,0. De aceea, predomina acidul uric nedisociat solubil in urina doar la concentratii de 100 mg/l. Concentratiile mai mari reprezinta o suprasaturare care determina producerea de cristale sau calculi. Cand este prezenta si hiperuricozuria, aceasta creste suprasaturatia, insa urina cu pH scazut poate fi suprasaturata cu acid uric nedisociat chiar si atunci cand rata zilnica de excretie este normala. Sindroamele mielopro-liferative, chimioterapia din tumorile maligne si sindromul Lesch-Nyhan determina o productie crescuta de acid uric si hiperuricozurie consecuti, astfel incat nisipul si calculii urici se formeaza chiar si la un pH normal al urinei. Umplerea tubilor renali colectori cu cristale de acid uric poate duce la insuficienta renala acuta.


rl TRATAMENT Cele doua obiective terapeutice sunt cresterea pH-ului urinar si diminuarea excretiei urinare de acid uric sub un gram pe zi. Substantele alcaline, 1-3 mmoli/kg corp /zi, trebuie administrate in 3-4 doze divizate la interle egale de timp, dintre care o doza trebuie administrata la culcare. Forma de substanta alcalina poate fi importanta. Citratul de potasiu poate reduce riscul cristalizarii sarurilor de calciu la cresterea pH-ului urinar, in timp ce citratul de sodiu sau bicarbonatul de sodiu pot creste acest risc. Daca pH-ul urinei nocturne este mai mic de 5,5, seara poate fi crescuta doza de bicarbonat sau se adauga 250 mg acetazolamida la culcare. O dieta saraca in purine ar trebui instituita la pacientii cu calculi de acid uric cu hiperuricozurie. La pacientii care continua sa formeze calculi de acid uric in ciuda tratamentului cu lichide, alcaline si dieta saraca in proteine, ar trebui adaugat allopurinol. Daca hipercalciuria este, de asemenea, prezenta, ar trebui sa fie tratata in mod specific deoarece alcalinele singure pot conduce la formarea calculilor de fosfat de calciu.





Tipareste Trimite prin email




});
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor