mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Ciroza si afectiuni hepatice induse de alcool
Index » Afectiuni ale aparatului digestiv » Ciroza si afectiuni hepatice induse de alcool
» Ciroza cardiaca

Ciroza cardiacaDefinitie Insuficienta cardiaca congestiva prelungita si sera a ntricului drept poate conduce la leziuni hepatice cronice si la ciroza cardiaca. Caracteristicile morfopatologice de fibroza si nodulii regenerativi deosebesc ciroza cardiaca atat de congestia pasiva rersibila a ficatului, datorata insuficientei cardiace acute, cat si de necroza hepatocelulara acuta ("hepatita ischemica\" sau "ficat de soc\") care rezulta din hipotensiunea sistemica si hipoperfuzia ficatului.


Etiologie si morfopatologie In insuficienta cardiaca dreapta, transmiterea retrograda a presiunii noase crescute, prin intermediul nei ca inferioare si nelor hepatice, conduce la congestia ficatului. Sinusoidele hepatice devin dilatate si pline cu sange iar ficatul devine tensionat si marit de volum. O data cu congestia pasiva prelungita si ischemia datorata perfuziei inadecvate, secundare reducerii debitului cardiac, se instaleaza necroza hepatocitelor centrolobulare, care conduce la fibroza in aceste zone centrale. in cele din urma, se dezvolta fibroza centrolobulara, colagenul extinzan-du-se dinspre na centrala in afara, intr-un mod stelat, caracteristic. Examenul macroscopic al ficatului demonstreaza existenta de zone rosii (congestionate) alternand cu zone palide (fibrotice), o prezentare denumita adesea "ficat cu aspect tigrat\". Progresele terapiei afectiunilor cardiace, in special cele din domeniul chirurgical, au redus frecnta cirozei cardiace.
Caracteristici clinice in cazul congestiei acute pasi, ficatul devine marit de volum si sensibil, iar pacientul poate acuza dureri sere in hipocondrul drept datorita dilatarii capsulei Glisson. O serie de anomalii ale testelor functiei hepatice sunt prezente, dar nici una nu este constant prezenta. Bilirubina serica este de obicei doar usor crescuta si poate fi predominant conjugata sau neconjugata. Uneori sunt prezente cresteri usoare sau moderate ale fosfatazei alcaline si alungirea timpului de protrombina. Nilurile AST sunt de asemenea in mod tipic usor crescute, dar pot fi in mod tranzitoriu foarte inalte dupa o perioada de hipotensiune sistemica marcata (ficat de soc) cand loul clinic poate mima hepatita acuta virala sau hepatita indusa medicamentos. in cazurile de insuficienta tricuspidiana, ficatul poate fi pulsatil, dar aceasta constatare dispare pe masura ce se dezvolta ciroza. in cadrul insuficientei cardiace drepte prelungite, ficatul este marit de volum, de consistenta ferma si de obicei nu este sensibil. Semnele si simptomele insuficientei cardiace umbresc de obicei afectarea hepatica. Sangerarea de la nilul varicelor esofagiene este rara, dar encefalopatia cronica poate fi importanta, cu o evolutie sinuoasa reflectand variatiile seritatii insuficientei cardiace drepte. Ascita si edemele periferice, adesea datorate disfunctiei cardiace preexistente, pot fi agravate de boala hepatica supraadaugata.
Diagnostic Prezenta unui ficat ferm, marit de volum, cu semne de afectare cronica la un pacient cu valvulopatie cardiaca, pericardita constrictiva sau cord pulmonar de lunga durata (>10 ani) trebuie sa sugereze ciroza cardiaca. Biopsia hepatica poate confirma diagnosticul, dar de obicei este contraindicata datorita prezentei coagulopatiilor sau ascitei. Coexistenta afectarilor cronice cardiace si hepatice ar trebui sa indice posibilitatea existentei hemocromatozei, amiloidozei sau a altor afectiuni infiltrati.


Sindromul Budd-Chiari rezultat din ocluzia nelor hepatice sau a nei ca inferioare, poate fi confundat cu hepatomegalia congestiva acuta. in aceasta situatie, macroscopic, ficatul este marit de volum si sensibil, ascita sera netraila fiind prezenta. Cu toate acestea, semnele si simptomele insuficientei cardiace sunt absente. Cauza cea mai frecnta este tromboza nelor hepatice, adesea in conditiile existentei policitemiei rubra ra, sindroamelor mieloproliferati, hemoglobinuriei paroxistice nocturne, folosirii de contracepti orale sau in alte stari de hipercoagulabilitate; poate de asemenea rezulta din invazia tumorala a nei ca inferioare, cum ar fi in carcinoamele renale sau cele hepatocelulare primiti. Obstructia membranoasa idiopatica a nei ca inferioare este cea mai frecnta cauza a acestui sindrom in Japonia. Diagnosticul sindromului Budd-Chiari este silit prin nografie hepatica sau prin biopsie hepatica, demonstrand existenta congestiei centrolobulare si dilatarea sinusoidelor, in absenta insuficientei cardiace drepte. Afectarea noocluziva aramurilor sublobulare ale nelor hepatice, precum si a nulelor hepatice, poate fi rezultatul iradierii hepatice, a tratamentului cu unii agenti antineoplazici sau ingestiei de alcaloizi pirolidizinici prezenti in unele ceaiuri de te ("boala ceaiului de arbust\") si poate mima hepatomegalia congestiva.

TRATAMENT
Prenirea si tratamentul cirozei cardiace depind de diagnosticarea si tratarea suferintelor cardiovasculare preexistente. Ameliorarea functiei cardiace determina in mod frecnt o ameliorare a functiilor hepatice si silizarea bolii hepatice.Tipareste Trimite prin email
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor