mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Boli vasculare ale extremitatilor
Index » Tulburari ale sistemului cardiovascular » Boli vasculare ale extremitatilor
» Ateroembolismul

Ateroembolismul







Ateroembolismul constituie un subgrup al ocluziei arteriale acute. in aceasta afectiune depozite mici multiple de fibrina, plachete si resturi de colesterol embolizeaza din leziunile aterosclerotice proximale sau din zonele anevrismale. Ateroembolismul poate aparea dupa procedee intraarteriale. intrucat embolii tind sa se localizeze la nivelul vaselor mici ale muschiului si pielii si pot sa nu ocluzioneze vasele mari, pulsurile distale raman de obicei palpabile. Pacientii acuza durere acuta si sensibilitate la nivelul embolizarii. Ocluzia vasculara a ramurilor digitale poate determina ischemie si sindromul "blue toe\" (degete albastre de la picioare); se poate dezvolta necroza si gangrena a degetelor. La nivelul embolilor apar arii localizate de sensibilitate, paloare silivedo reticularis ( in continuare). Biopsia cutanata sau musculara poate demonstra cristale de colesterol.
Ischemia determinata de ateroemboli este recunoscuta ca fiind dificil de tratat. De obicei nici procedeele de revascularizare chirurgicala, nici tratamentul trombolitic nu sunt utile datorita numarului mare, compozitiei si localizarii distale a embolilor. Unele do sugereaza ca antiagregantele plachetare pren ateroembolismul. Pot fi necesare interventia chirurgicala de indepartare sau bypass-ul vasului aterosclerotic sau anevrismului care produce ateroemboli recurenti.



SINDROMUL COMPRESIEI APERTURH TORACICE

Este un complex de simptome determinate de comprimarea pachetului vasculonervos (artera, vena sau ner) la nivelul aperturii toracice pe masura ce el se indreapta spre gat si umar. Coastele cercale, anomaliile muschiului scalen anterior, apropierea claculei de prima coasta sau insertia anormala a muschiului pectoral mic pot comprima artera subclae si plexul brahial la nivelul unde aceste structuri trec din torace catre brat. Pacientii pot prezenta durere la nivelul umarului si bratului, senzatie de slabiciune, parestezii, claudicatie, fenomen Raynaud si chiar necroza tesutului ischemic si gangrena. Examenul este adesea normal, daca nu se practica manevre de provocare. Uneori pulsurile distale sunt diminuate sau absente si poate fi edenta cianoza si ischemia degetelor. Se poate constata sensibilitate la nivelul fosei supraclaculare. Abductia bratului afectat la 90° si rotatia externa a umarului pot precipita simptomele. Cateva manevre suplimentare sunt utilizate pentru a confirma diagnosticul de compresie vasculara si a sugera localizarea anomaliei. Acestea includ manevre scalene (extensia gatului si rotatia capului de partea simpto-melor), costoclaculare (rotatia spre posterior a umerilor) si hiperabductia (ridicarea bratelor la 180°), care pot produce sufluri la nivelul subclaei si absenta pulsurilor la nivelul bratului. O radiografie toracica va indica prezenta coastelor cercale. Daca plexul brahial este afectat, electromiograma va fi anormala.



TRATAMENT
Cei mai multi pacienti pot fi tratati conservativ. Ei vor fi sfatuiti sa ete acele pozitii care determina simptome. Multi pacienti beneficiaza de exercitii fizice adresate centurii scapulare. Procedee chirurgicale, cum ar fi indepartarea primei coaste sau rezectia muschiului scalen anterior, sunt uneori necesare pentru a ameliora simptomele sau a trata ischemia.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor