mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Hrana pentru sanatate
Index » Sanatatea familiei » Enciclopedie a sanatatii » Hrana pentru sanatate
» Factorii ce influenteaza ratia alimentara

Factorii ce influenteaza ratia alimentara


Share

in alcatuirea ratiei alimentare de intretinere se tine seama si de varsta, sex, clima sau de perioadele fiziologice ale organismului (sarcina, lactatie).
Varsta influenteaza cheltuielile energetice. Necesitatile calorice la copii, exprimate pe Kg corp, sunt mai mari decat la adult, pentru ca procesele lor meolice sunt mai intense, acestea fiind legate de crestere. Spre batranete necesitatile energetice scad simtitor din cauza modificarii compozitiei corporale si a scaderii nevoilor bazale. (Tabelul 1).
Sexul influenteaza cheltuielile energetice. Pana la 4 ani ele sunt egale la baieti si la fetite. La pubertate cheltuielile energetice se accentueaza dar la fete raman mai mici, ativ cu cele ale baietilor, datorita slabei dezvoltari a musculaturii la fete si proportiei mai mari de depuneri lipidice.
Din elul 1 rezulta ca adolescentii pana la 20 de anf au nevoi superioare adultului ' baietii au nevoie de 3000'3400 calorii iar fetele de 2800'3000 calorii.In calcularea ratiei alimentare trebuie adaugat inca 10% calorii, ce rezulta din pierderile cu ocazia pregatirii alimentelor. Nevoile energetice se ridica in acest fel la 3600 Cal/24 ore la barbat si 3100 Cal la femeie. Standardul silit de F.A.O. pentru o persoana de 25 ani si 65 kg din regiunea temperata, ce presteaza o munca sedentara (scris, citit) restul actitatii domestice obisnuite si o plimbare de o ora si jumatate, zilnic, este de 3200 Cal.Clima. in regiunile reci consumul energetic este mai mare decat in cele calde pentru ca o parte din calorii sunt necesare mentinerii temperaturii corporale.
Sarcina face ca organismul mamei sa consume mai multa energie cu cea 10'30o/0 pe masura ce sarcina inainteaza.
Efortul fizic creste consumul energetic de baza, la fel si unele stari patologice (hipertiroidismul).
Necesitatile calorice ale oamenilor depind de actitatea lor fizica desfasurata zilnic. Ele pot fi grupate ast-.fel:
Grupa I, cuprinde ocupatiile sedentare (intelectuali, functionari, comercianti) ' necesita 2300'2400 Cal/zi.
Grupa II, cuprinde persoane ce executa un travaliu fizic in pozitii sezande (profesori, tipografi, croitori) ' necesita 2600'2800 Cal zi.Grupa III, cuprinde muncitori ce executa un travaliu fizic moderat (cizmar, legatori de carti, factor postal) ' necesita 3000 Cal/zi.
Grupa IV, cuprinde muncitori ce executa un travaliu fizic important (lucratori metalurgisti, dulgheri) ' necesita 3400'3600 Cal/zi.
Grupa V, cuprinde pe cei ce executa o munca fizica grea ' necesita 4000 Cal/zi si chiar mai mult.
Grupa VI, cuprinde pe cei ce executa un travaliu fizic exceptional si pe cei ce practica actitate sportiva, intensa sau de performanta ' necesita 5000 Cal/zi.
In alcatuirea unei ratii alimentare stiintifice vor intra 60'70 g proteine pe\' zi, 50'80 g lipide si 300'500 g glucide, pentru o actitate obisnuita.

Tipareste Trimite prin email
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2020 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor

  Sectiuni Sanatatea familiei:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai