mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Hrana pentru sanatate
Index » Sanatatea familiei » Enciclopedie a sanatatii » Hrana pentru sanatate
» Topul celor 5 capcane

Topul celor 5 capcane


Share

AM DESCOPERIT CA, IN GENERAL, EXISTA CINCI ZONE PROBLEMATICE;OAMENII SE INCADREAZA IN UNA SAU MAI MULTE DINTRE ACESTEA; EU LE-AM DENUMIT//CAPCANE".AS PUTEA SPUNE CHIAR CA STAREA A95% DINTRE PACIENTII MEI SE SUPRAPUNE UNEIA DINTRE ACESTE CATEGORII. DACA VREUNA VI SE PARE CUNOSCUTA, ATUNCI IN CADRU L ACESTUI CAPITOL CU SIGURANTA TI AFLA CATEVA SUGESTII FOARTE UTILE PENTRU FIECARE CATEGORIE.
T0PULCEL0R5CAPCANE, CREAT DE MINE: O LUPTA CONTINUA CU GREUTATEA OBOSEALA PERMANENTA
TULBURARI DIGESTI SPM SI ALTE AFECTIUNI HORMONALE STRES

Cuprins:

Jurnalul alimentar al yvonnei

O luptă permanenta cu greutatea

Sunteţi supraponderal(ă)?

Dezechilibrele insulinei

Intoleranţe la alimente

Cum poate o alimentatie corecta sa rupa cercul vicios?

RolultiroideiJurnalul alimentar al yvonnei

sus sus
Când am văzut pentru prima oară dieta zilnică a Yvonnei, pur şi simplu nu mi-a venit să cred că mănâncă atât de puţin. Yvonne supravieţuia cu un regim alimentar format din biscuiţi, pâine albă şi ciocolată. Drept rezultat, organismul ei intrase în programul de funcţionare "pe avarie", fapt ce dusese la încetinirea metabolismului şi reducerea mecanismului de ardere a grăsimilor până la stadiul de oprire. Aşa se face că, deşi mânca foarte puţin, Yvonne avea probleme mari cu greutatea.LUNI
9.00 2 felii de pâine albă prăjite, unse cu margarina dietetică
O cană cu ceai
14.00 O pungă mare de crevete prăjite, o pungă de cartofi prăjiţi cu diverse
arome nesănătoase, un baton mare de ciocolată, o cutie de suc acidulat
dietetic
23.00 O pungă mare de crevete prăjite, o pungă de cartofi prăjiţi cu diverse
arome nesănătoase, un baton mare de ciocolată
MARŢI
9.00 2 felii de pâine albă prăjită, unse cu margarina dietetică
0 cană cu ceai
11.00 U n baton de ciocolată cu nucă de cocos
O ceaşcă de ciocolată caldă
14.00 Un milkshake de căpşuni-substitut al mesei de prânz
15.00 Paste cu sos, gătite la microunde, 2 felii de pâine albă prăjită
18.00 Spaghetti Bolognese - semipreparate şi congelate, gătite la cuptorul
cu microunde
0 cană cu ceai
21.30 2 felii de pâine albă prăjită, unse cu margarina dietetică
0 cană cu ceai

MIERCURI
9.00 2 felii de pâine albă prăjită, unse cu margarina dietetică
0 cană cu ceai
13.00 0 baghetă mare, umplută cu pastă de pui Cajun şi roşii
0 sticlă de cola dietetică
15.00 0 cutie de suc de ghimbir, o pungă de biscuiţi cu aromă de şuncă, o
pungă de biscuiţi cu aromă de şuncă afumată, o pungă de biscuiţi săraţi, o
cană cu ceai
18.00 O cană de ciocolată caldă, 4 napolitane învelite în ciocolată
19.30 O jumătate de tort cu ciocolata (cam 3-4 porţii), o cană cu ceai 21.30 0 pungă de biscuiţi cu gust de şuncă afumată, o cutie de suc de ghimbir, o jumătate de pungă de drajeuri de ciocolată

JOI
8.00 0 pungă de crevete prăjite
9.00 2 batoane de pâine albă, unse cu margarina dietetică şi o pungă de
biscuiţi
0 cană cu ceai
15.00 0 cană cu ceai, 2 felii de chec
18.00 Plăcintă cu carne, plăcintă cu pui şi plăcintă cu ciuperci
0 cutie de suc de ghimbir, o jumătate de pungă de drajeuri de ciocolată
VINERI
9.00 0 cutie de suc de ghimbir
2 batoane de pâine albă, unse cu margarina dietetică şi gem de căpşune
2 pachete de biscuiţi cu brânză, o cană cu apă
17.30 Orez de casă cu ananas, curry şi mere
0 cană cu cafea
20.30 2 pungi de biscuiţi
21.00 0 pungă de biscuiţi, o cană de cafea cu lichior

SÎMBĂTĂ
12.00 Cereale cu fructe (roşii) şi lapte degresat
15.00 2 felii de pâine albă prăjită cu " Marmite", o cană cu ceai
18.30 2 pungi de biscuiţi
21.00 Mâncare chinezească la pachet-pui cantonez dulce-acrişor
Orez prăjit cu ou, crevete prăjite, 0,5 litri suc acidulat dietetic
DUMINICĂ
9.00 2 fursecuri cu ciocolată
16.00 0 conservă de supă degresată, patru felii de pâine albă, o pungă de
biscuiţi
0 cană de ceai
20.30 2 pungi de biscuiţi, o jumătate de pungă de fursecuri aromate
2 căni de ceai

O luptă permanenta cu greutatea

sus sus
Lupta permanenta cu greutatea este o problemă extrem de frecvent întâlnită. Creşterea în greutate are loc atunci când cantitatea de energie obţinută din hrana şi din băuturile consumate este mai mare decât cantitatea de energie utilizată în procesele metabolice şi pentru exerciţiul fizic. Atunci, excesul de energie este stocat sub formă de grăsime. Urmând Dieta Abundenţei, propusă de mine în capitolul 3, veţi înfrunta toţi factorii care stopează în mod normal scăderea în greutate.

FACTORII CARE STOPEAZĂ SCĂDEREA ÎN GREUTATE
iUn colon încărcat, probleme intestinale Consumul de hrană necorespunzătoare
Un aport crescut de hrană (în special, alimente grase, nesănătoase) Dezechilibre ale insulinei (cauzate de consumul prea mare de carbohidraţi
proveniţi din zahăr)
0 cantitate insuficientă de enzime
Lipsa exerciţiului fizic O funcţionare precară a sistemului digestiv Dezechilibre ale mineralelor şi vitaminelor din organism Paraziţi sau viermi intestinali, care cauzează un apetit excesiv
0 funcţionare necorespunzătoare a glandei suprarenale
Obiceiuri alimentare proaste, de exemplu, nemestecarea completă a
alimentelor, un program neregulat de a lua masa
Un metabolism încetinit
Un ficat leneş
Afecţiuni ale glandei tiroide
Retehţia de lichide
Rinichi slăbiţi
0 infecţie extinsă, de natură micotică

Sunteţi supraponderal(ă)?

sus sus
Greutatea ideală este definită prin intermeniul Indicelui Masei Corporale (IMC). Pentru a vă calcula IMC, împărţiţi greutatea dumneavoastră exprimată în kilograme la înălţimea dumneavoastră în metri, la pătrat. U n IMC egal sau mai mare de 25 indicăsupraponderalitatea. 0 valoare peste 30 este considerată obezitate.
CALCULAREA INDICELUI MASEI CORPORALE ,
împărţiţi greutatea dumneavoastră exprimată în kilograme la înălţimea dumneavoastră exprimată în metri şi ridicată la pătrat.
De exemplu:
55 kg : 1,552 = 55 : 2,4025 = 22,9
95kg:l,82 = 95:3,24 = 29,3
Verificaţi-vă rezultatul prin comparaţie cu aceste intervale: 0 greutate prea mică: sub 18,5 Greutate normală: 18,5 - 24,9 Supraponderalitate: 25 - 29,9 Obezitate: peste 30
De asemenea, puteţi să vă calculaţi IMC folosind următoarea formulă: Greutatea (exprimată în livre) x 704: (înălţimea exprimată în ţoii)2
De exemplu:
126 x 704 : (62)2 = 88704 : 3844 = 23,1

MOTIVAŢIA POFTEI DE DULCIURI
Veţi simţi nevoia să consumaţi dulciuri dacă: nivelul zahărului din sânge este permanent în dezechilibru; aveţi deficienţe ale substanţelor nutritive, o infecţie de natură micotică; dieta dumneavoastră este foarte bogată în carbohidraţi rafinaţi, prelucraţi si alimente sărate. Pofta de dulciuri este un indiciu al faptului că s-ar putea să aveţi o afecţiune numită hipoglicemie, care vă determină să consumaţi din ce în ce mai mult zahăr.
în final, veţi deveni o victimă a efectului oscilatoriu al nivelului de zahăr din sânge, de la crescut la scăzut si invers. De aceea, dacă veţi mânca un singur baton de ciocolată, sunteţi "osândit" să le mâncaţi şi pe următoarele. Zahărul vă dă impulsul, dar căderea nu este prea departe. Cel mai bun mod de a renunţa la remediul rapid pe bază de dulciuri este să renunţaţi brusc: nici un fel de dulciuri timp de o lună. Planta unghia-găii vă poate creşte în mod natural energia (500 mg zilnic).
Trebuie să vă ajutaţi sistemul cu alimente vii, bogate în substanţe nutritive, pentru a vă reface echilibrul sangvin. Spirulina este un aliment excelent în acest sens (vezi p. 205). Un supliment lichid de minerale, care conţine crom, mangan şi magneziu ar fi, de asemenea, foarte util.

Deficienta oricăruia dintre cele trei minerale poate cauza pofta de zahăr, ca urmare a dezechilibrului nivelului de zahăr din sânge. (Peste 80% din cantitatea de crom conţinută de alimente este distrusă prin procesare.)
Anumite alimente ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge şi temperează pofta de dulciuri. Cerealele integrale şi legumele crude constituie alegeri excelente. Ignamele, cartofii dulci şi dovlecelul ajută, de asemenea, la controlarea nevoii de dulciuri, fără să cauzeze o creştere a nivelului de zahăr din sânge, ca produsele pe bază de zahăr.
Adesea, le cer pacienţilor mei să ia o jumătate de linguriţă de L-glutamină pudră înainte de masă, pentru a inhiba poftele alimentare. Să ştiţi că funcţionează.
SUPRAALIMENTAŢIA
Paraziţii sau viermii intestinali, precum şi problemele de natură emoţională îi pot determina pe oameni să se supraalimenteze. (Vezi p. 46 pentru sfaturi împotriva paraziţilor şi a viermilor intestinali.) Acest fenomen mai poate fi cauzat şi de o dereglare a unui organ sau de un dezechilibru al unei glande. De exemplu, consumul unei cantităţi prea mari de came poate duce la inflamarea mucoasei stomacului, fapt ce cauzează un exces de căldură în stomac. La rândul ei, această căldură vă determină să mâncaţi mai mult.

POFTELE ALIMENTARE
Produsele zaharoase, alimentele bogate în carbohidraţi şi dulciurile ridică nivelul compuşilor chimici care îi conferă organismului starea de bine (acestea sunt endorfinele, serotonina şi norepinefrina). Problema care apare în cazul consumului de produse cu conţinut ridicat de zahăr este aceea că el intră prea repede în fluxul sangvin, cauzând o producţie rapidă de insulina şi de serotonina. Când nivelul zahărului din sânge creşte brusc, insulina îl descompune rapid, conducând apoi la scăderea concentraţiei acestuia şi a endorfinelor din sânge. Acest lucru vă face să vă simţiţi mai rău decât înainte şi s-ar putea să încercaţi să consumaţi şi mai multe dulciuri pentru a vă recâştiga buna dispoziţie, instalându-se astfel un ciclu de pofte necontrolate, creştere în greutate, oboseală şi schimbări bruşte de dispoziţie -un cerc vicios destul de greu de rupt. Absolut toţi participanţii la emisiunea mea de televiziune erau dependenţi de dulciuri. Cei mai mulţi dintre ei nici măcar nu realizaseră acest lucru până când să scot în evidenţă ce cantităţi de zahăr consumau într-o săptămână.

Dezechilibrele insulinei

sus sus
Când mâncăm, glucoza rezultată din procesul de descompunere digestivă este absorbită de organele interne şi în sânge. Organismul îşi ia cantitatea de glucoza de care are nevoie, după care începe să producă insulina pentru a readuce nivelul de glucoza din sânge la normal, transformând glucoza în exces într-un compus numit glicogen, depozitat de ficat.
în cazul unui regim alimentar sănătos, acest proces funcţionează perfect, dar un consum ridicat de carbohidraţi rafinaţi, în special de produse zaharoase, strică acest echilibru şi totul începe să meargă de-a-ndoaselea. Organismul dumneavoastră trebuie să producă o cantitate din ce în ce mai mare de insulina pentru a descompune zahărul, în cele din urmă, veţi căpăta rezistenţă la insulina şi, în loc să transformaţi excesul de glucoza în glicogen, îl veţi transforma în grăsime. Atunci intraţi într-un cerc vicios, în care cu cât nivelul de zahăr din sânge va fi mai instabil, cu atât veţi fi mai predispus la pofta de dulciuri şi de carbohidraţi nerafinaţi, precum pâinea.
Un dezechilibru al hormonului insulina poate fi adesea cauza fundamentală a supraponderalităţii. 0 cantitate prea mare de zahăr determină intoleranţa organismului la glucoza, iar atunci când sunteţi supraponderal, organismul descompune zahărul ineficient. Este un cerc vicios.

TESTULTOLERANŢEI LA GLUCOZA


Dacă recunoaşteţi că aveţi trei sau mai multe dintre simptomele enumerate mai jos,s-ar putea să aveţi probleme cu reglarea insulinei şi a glucozei din organism.
Dificultăţi de concentrare
Consum crescut de cofeină, ciocolată sau
tutun
Transpiraţie abundentă
Sete excesivă
Dificultăţi mari la trezire
Somnolenţă în mijlocul zilei
Incapacitate de a funcţiona fără doza de
cofeină/nicotină
Iritabilitate în absenţa meselor frecvente
Necesitatea de a dormi mai mult de opt ore pe
noapte

Intoleranţe la alimente

sus sus
Consumăm adesea aceleaşi alimente zilnic. Una dintre pacientele mele, o artistă, mi-a spus că ea trebuia să-şi ia porţia zilnică de ovăz la micul-dejun, iar la cină avusese numai pulpe de pui pane în ultimii 30 de ani! Se simţea epuizată, nu mai dorea să picteze şi îşi pierduse tot cheful de viaţă. După ce am forţat-o să-şi schimbe regimul alimentar monoton, a devenit plină de energie, creativă, a început să picteze din nou şi chiar a dat jos mai bine de 7 kilograme într-o lună.
în cazul în care consumaţi aceleaşi alimente zi după zi, ani la rând, este foarte posibil să căpătaţi o anumită sensibilitate la alimentele respective, care uneori este catalogată ca intoleranţă alimentară. De obicei, alimentele după care tânjim sunt exact cele care ne îngraşă. Este un cerc vicios.
Dacă aveţi intolerantă la anumite alimente, în organismul dumneavoastră apare o reacţie imunitară întârziată. Acest lucru se poate întâmpla la câteva ore sau chiar zile de la ingerarea alimentului cu pricina. Printre efectele secundare ale consumării alimentului respectiv se numără simptomele colonului iritabil, erupţii pe piele, răni ale mucoasei bucale, boala Crohn sau inflamaţia tractului digestiv, colici, probleme ale urechilor sau oboseală, pentru a enumera doar câteva. însă nu întotdeauna sunt evidente.

Dar intoleranţele alimentare pot avea un efect direct asupra procesului de asimilare a substanţelor nutritive, asupra funcţionării organelor digestive şi asupra controlului greutăţii. Alimentele foarte frecvente, precum grâul, produsele lactate, zahărul şi porumbul sunt deseori considerate cauza intoleranţelor alimentare, pur şi simplu pentru că mulţi dintre noi oricum le consumăm în cantităţi mult prea mari. Sunt conţinute de numeroase alimente semipreparate. Astfel, în zilele noastre, este uşor să căpătăm o intoleranţă alimentară, în special când consumăm prea multe alimente procesate şi modificate chimic.
Problema este că, prin consumul zilnic de alimente la care aveţi intoleranţă, determinaţi o încetinire severă a metabolismului. Este afectată funcţionarea enzimelor digestive, ceea ce înseamnă că organismul dumneavoastră nu va descompune grăsimile în mod adecvat.

în plus, consumând aceleaşi alimente în fiecare zi, vă limitaţi aportul de substanţe nutritive esenţiale, vitamine, minerale şi substanţe adiacente. Iată care sunt sfaturile mele în această situaţie:
► Alternaţi întotdeauna alimentele. Cu alte cuvinte, dacă consumaţi astăzi un aliment, încercaţi să nu-l mai consumaţi în următoarele trei sau patru zile. în felul acesta, veţi reuşi să preveniţi apariţia intoleranţei alimentare.
►. 0 idee bună ar fi să vă faceţi testul pentru intoleranţă alimentară sau alergie. în felul acesta, veţi şti exact ce alimente ar putea să vă îngraşe, să vă dea o stare proastă, oboseală excesivă sau letargie. Eu le cer tuturor pacienţilor mei care vor să slăbească, dar şi altor pacienţi, în general, să-şi facă testul de intoleranţă alimentară la clinica mea. Dacă doriţi şi dumneavoastră să vă faceţi acest test, vă rugăm să luaţi legătura cu noi. De asemenea, puteţi să vă faceţi testul pulsului (vezi p. 48 pentru detalii).

Cum poate o alimentatie corecta sa rupa cercul vicios?

sus sus
0 dietă echilibrată, bogată în substante nutritive vă va ajuta să rupeţi cercul vicios; poftelor necontrolate şi al creşterii în greutate. Aceasta datorită faptului că o alimentaţie corectă nu doar că vă hrăneşte organismul, ci vă reglează şi nivelul de zahăr din sânge, astfel că nu veţi mai avea acele căderi, în timpul cărora simţiţi nevoia de dulciuri pentru a vă bine dispune. Nu veţi mai avea căderi bruşte de energie, ceea ce înseamnă că nu veţi mai simţi o nevoie necontrolată de a consuma alimente inutile si nesănătoase.
Regimurile la modă, sau care determină efectul yo-yo, nu vă vor ajuta să slăbiţi pe termen lung. Veţi obţine o scădere în greutate pe termen scurt, dar vă va fi imposibil să o menţineţi. Aceasta pentru că, din cauza stresului permanent al regimului, alimentele sunt descompuse şi utilizate de către organism - prin procesul denumit termogeneză-într-un ritm mult mai lent, făcând astfel practic imposibilă scăderea în greutate şi menţinerea în această formă, lată sfaturile mele pentru a reveni la normal dacă sunteţi un client permanent al dietelor.
► Adoptaţi o dietă echilibrată, sănătoasă, bogată în substanţe nutritive.
*. Consumaţi cât mai multe dintre alimentele sănătoase din lista recomandată de mine.

». Mâncaţi puţin şi des, pentru a menţine stabil nivelul zahărului din sânge, pentru a vă stăpâni poftele alimentare şi pentru a reveni pe calea cea bună.
► Alegeţi alimente care menţin stabil nivelul zahărului din sânge, adică orice vă place din Dieta Abundenţei propusă de mine (vezi
p. 83). Renunţaţi la alimentele care determină variaţii bruşte ale nivelului de zahăr din sânge, în special la dulciuri şi la alimentele procesate.
► Fiţi cât mai activ. Exerciţiul fizic este un instrument esenţial în controlarea greutăţii pe termen lung şi un ingredient pentru o viaţă sănătoasă şi fericită. *. Reduceţi consumul de sare şi beţi cantităţi mari de apă pentru a reduce retenţia de lichide din organism (6-8 pahare de apă pe zi).
► Faceţi în aşa fel încât micul-dejun şi prânzul să fie cele mai consistente mese ale zilei, având în vedere faptul că în timpul zilei sunteţi activ şi ardeţi caloriile.
► Condimentele scorţişoară, ghimbir, piper ca-yenne, cardamom şi ginseng ajută la stimularea termogenezei (viteza cu care sunt descompuse alimentele) şi determină scăderea în greutate.
*■ Asiguraţi-vâ că dormiţi suficient şi bine. Privarea de somn creşte riscul unei alimentaţii nesănătoase şi al luării în greutate.

► Motivaţia:
► Gândiţi-vă de ce doriţi să slăbiţi şi cât de bine vă veţi simţi.
► începeţi să scrieţi chiar de astăzi toate alimentele şi băuturile pe care le consumaţi. Odată ce veţi deveni mai conştient de tiparele dumneavoastră alimentare şi de alimentele ce vă provoacă pofte necontrolate, veţi fi în stare să le faceţi faţă.
► Nu vă grăbiţi atunci când luaţi masa. Mestecaţi bine mâncarea. Lăsaţi din mână furculiţa şi cuţitul până ce înghiţiţi şi savuraţi din plin mâncarea. Durează puţin până când stomacul dumneavoastră îi va spune creierului că şi-a făcut plinul. Mulţi dintre noi mâncăm atât de repede, încât nici nu sesizăm la timp acest semnal.
► Notaţi-vă ţelul de a scădea în greutate şi/sau de a adopta o alimentaţie sănătoasă şi luaţi-vă un angajament faţă de dumneavoastră înşivă. Studiile au demonstrat că notarea scopurilor este o metodă care vă ajută să vă menţineţi concentrarea asupra lor.
► Spuneţi-vă permanent că nu ţineţi regim. Regimurile de o zi, o săptămână, o lună sau chiar mai multe au rămas în urmă. De acum înainte, pur şi simplu veţi mânca sănătos pentru a vă crea o nouă identitate, mai incitantă.

Rolultiroidei

sus sus
Glanda tiroidă controlează metabolismul întregului organism prin reglarea producţiei de energie şi a consumului de oxigen. Stresul continuu poate afecta în mod negativ glanda tiroidă, depreciindu-i funcţionarea normală. Suprastimularea tiroidei este cauzată de consumul de zahăr, cafea şi alcool; acestea îi provoacă o stare de epuizare, care favorizează creşterea în greutate (în special, în jurul taliei, şoldurilor şi coapselor) - situaţie destul de greu de modificat. Soluţii:
Suplimentele cu alge kelp sunt foarte folositoare pentru o tiroidă leneşă, ca şi algele verzi (vezi p. 203). De asemenea, algele marine bogate în iod pot ajuta la accelerarea metabolismului. Consumaţi alimente bogate în tirozină, precum seminţele de dovleac, avocado şi migdalele, pentru a vă hrăni metabolismul. Dacă aveţi un apetit alimentar necontrolat, luarea unui supliment cu tirozină (500 mg, de patru ori pe zi) împreună cu un supliment cu zinc (50 mg pe zi) ar trebui să rezolve situaţia.

Deficiente de substante nutritive

Deficiente de substante utritive pe creşterea în greutate - în special, lipsa magneziului, a calciului şi a potasiului.
Deficienţa de magneziu cauzează pofta de zahăr.
Deficienta de calciu dezactivează enzimele implicate în metabolism. Dacă sunteţi un mare consumator de carne, calciul devine şi mai important, pentru că dietele foarte bogate în proteine cauzează pierderi de calciu din organism.
Deficienţele de potasiu sunt frecvente în cazul persoanelor supraponderale, pentru că acestea consumă cantităţi mari de cafea, mănâncă mult zahăr, consumă alcool, folosesc laxative şi diuretice. Potasiul ajută inima şi reglează echilibrul apei din organism. Un nivel scăzut de potasiu îi permite organismului să depoziteze cantităţi mari de acizi, rezultaţi din alimentele nesănătoase şi medicamentele pentru slăbit. Când concentraţia de potasiu are o valoare normală, organismul poate ataca mult mai eficient acizii nedoriţi. Acizii în exces pot afecta metabolismul şi capacitatea organismului de a descompune alimentele. De obicei, când concentraţia de potasiu este foarte scăzută, cea de sodiu este foarte ridicată. Persoanele supraponderale cu un nivel scăzut de potasiu şi unul ridicat de sodiu în organism adaugă,în general, sare multă la regimul lor alimentar zilnic. Cu cât presarăm mai multă sare peste hrană şi cu cât există mai multă sare "ascunsă" în alimentele semipreparate, cu atât avem mai multă nevoie de o cantitate mai mare de potasiu.


Tipareste Trimite prin email


Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2021 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor

  Sectiuni Sanatatea familiei:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai