mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Terapii complementare
Index » Plante medicinale » Terapii complementare
» Torticolis

Torticolis






» inclinarea laterala a capului si gatului (lat. tor-tus = stramb, rasucit; collum = gat) produsa de conrrac-tura dureroasa a muschilor coloanei cervicale, mai ales a muschiului stcrnocleidomastoidian.
Cauzele torticolisului sunt: pozitia incomoda a gatului (statul prea mult timp la volan intr-o pozitie fixa, pictarea unui plafon, vizionarea unui spectacol intr-o pozitie incomoda si fixa, dormitul pe o perna nepotrivita), artroza, discopatia cervl-. cala etc. In cele mai multe cazuri frigul si umezeala sunt factori favorizanti.
Masuri profilactice
-conducatorii auto trebuie sa inchida geamul in timpul drumului, iar atunci cand au de parcurs distante foarte mari, vor opri, din cand in cand, pentru executarea unor miscari ale gatului in toate directiile, urmate de automasaj;
- evitarea starului prea mult timp in pozitii fixe, a dormitului pe o perna nepotrivita sau cu fereastra deschisa;
- pentru dormit se folosi o perna mica, ce trebuie introdusa intre cap si saltea.

Remedii
- masaj sau automasaj cu talc pe toate fetele gatului, timp de 3'5 minute;
_ - frictionarea gatului cu un prosop aspru, muiat in alcool sau in rachiu, apoi infasurarea lui cu o flanela groasa, pentru cate ore;
- comprese locale fierbinti cu apa simpla sau amestecata cu decoct de rozmarin (50 g la 1 litru de apa), acoperite cu o flanela groasa;
- cataplasme fierbinti locale cu frunze de rozmarin, fierte in vin;
- aplicare de ventuze pe ceafa.
Kinetoterapie
Dupa aplicarea compreselor sau cataplasmelor fierbinti amintite, capul fi tinut, pentru cate secunde intr-o pozitie fixa, apoi se privi spre partea torticolisului, cat se poate de mult (fara miscarea capului), dupa care se incearca miscarea capului si a gatului in aceeasi parte. Acest exercitiu fi executat de mai multe ori, la inceput cu ochii deschisi, apoi inchisi. Daca pe parcurs apar ameteli, exercitiul se intrerupe* pentru putina vreme,-fiind reluat ce mai tarziu.





Tipareste Trimite prin email






Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor