mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Terapii complementare
Index » Plante medicinale » Terapii complementare
» Hipertensiunea arteriala

Hipertensiunea arteriala






» Se poate spune despre o persoana ca este bolnava de hipertensiune arteriala cand, dupa masuratori efectuate timp de o luna, se constata urmatoarele cifre: peste 150 mm Hg (15 cm) ~ maxima (presiunea sistolica) si peste 90 mm Hg (9 cm) - minima (presiunea diastolica). Dupa varsta de 60 de ani tensiunea arteriala creste peste cifrele mentionate, dar nu cu mult, fara a se putea spune ca este rba de boala. Acest fenomen se datoreaza reducerii elasticitatii arterei aorte si procesului de arterio-scleroza, specifice varstnicilor.

Hipertensiunea arteriala poate fi: moderata (15/9,5-l7/10); medie (17,5/10,5-l9,5/11) si severa (peste 20/12).

in. 90% din cazuri, hipertensiunea arteriala nu are o cauza precisa (hipertensiune esentiala). Restul de 10% sunt de origine: renala, cardiovasculara, endocrina etc.

Desigur, hipertensiunea arteriala trebuie tratata numai de catre medic, ceea ce nu impiedica si folosirea unor remedii naturale.

Masuri igienice pentru descendentii bolnavilor de hipertensiune arteriala





- limitarea consumului de sare;

- evitarea stresurilor si a sporturilor de performanta;

- suprimarea alcoolului si a fumatului;

- combaterea obezitatii;

- mers pe jos, gimnastica, practicarea unui sport (la recomandarea medicului);

- respectarea timpului de munca si de odihna, cu petrecerea vacantei intr-o statiune balneoclimaterica;

- control medical periodic, cu masurarea tensiunii arteriale.

Aceste sfaturi r fi respectate si de bolnavii de hipertensiune arteriala care, in plus, mai au obligatia de a se prezenta la medic, in mod periodic.



Dietoterapie

Alimente permise: lapte, cafea de orz, paine fara sare, fructe, legume, cereale (orz, secara), carne slaba, peste slab, grasimi vegetale, albus de ou, oul de prepelita etc. Gustul bucatelor va fi dat de usturoi, patrunjel, otet etc. Sarea va fi mult redusa, cantitatea respectiva fiind silita de catre medic, in functie de forma clinica si bolile asociate.

Regimul alimentar va fi alcatuit si in functie de eventualele boli asociate: diabet zaharat, guta, obezitate etc.

Cafeaua, ceaiul si unele bauturi alcoolice slabe sunt permise numai in cantitati foarte mici, pentru scurte perioade de timp (numai cu avizul medicului).

Alimente-medicament: usturoi (60 g la 100 ml alcool de 90A°, macerat timp de 8 zile), 15 picaturi pe zi, puse in apa indulcita sau in lapte, dimineata pe nemancate decoct de secara (30 g secara la 1 litru-de apa), 1-2 cani pe zi.



Alimente interzise: paine cu sare, organe (ficat, rinichi, inima, creier), carne grasa, grasimi animale, conserve, branzeturi grase si sarate, galbenus, grasimi prajite, ape minerale bogate in sodiu, muraturi etc.



Fitoterapie

Uz intern:

- infuzie de: talpa gastei (3 linguri la o cana de apa), 3-5 linguri pe zi; paducel (o lingurita dintr-un amestec de flori, frunze si fructe la o cana de apa), se bea intreaga cantitate intr-o singura zi.

Reflexoterapie

- masajul energic al mainilor si al picioarelor in urmatoarele zone: ficat, plex solar, hipofiza;

- masajul energic al degetelor mari si mici de la maini;

- presiuni puternice cu varful unui deget de o parte si alta a coloanei vertebrale, in dreptei spatiului dintre vertebrele dorsale 3 si 4 (D3-D4).

Climato- si crenoterapie

in stadiul I: Tusnad, Buzias, Borsec, Calimanesti-Caciulata, Covasna, Lipova, Malnas, Vatra Dornei si statiunile de pe litoral (cu exceptia lunilor iulie si august). in lunile permise (mai, iunie si septembrie) se va sta la soare numai dimineata pana la orele 10, cu o palarie pe cap. Ungerile de namol si baile in lacul Techirghiol sunt interzise.

in stadiul 11: Borsec, Covasna, Lipova, Vatra Dornei.

in stadiul III: climato- si crenoterapia sunt interzise.

De retinut: stadiile bolii si statiunile pentru cura balneoclimaterica r fi silite numai de catre medic.



Tipareste Trimite prin email




});

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor